Полицейските операции в последните дни втвърдиха още повече позициитеСамо четири

...
Полицейските операции в последните дни втвърдиха още повече позициитеСамо четири
Коментари Харесай

В сърцето на Барселона два лагера символизират разделената Каталуния

Полицейските интервенции в последните дни втвърдиха още повече позициите

Само четири спирки на метрото разделят „ Грасия “ от „ Ноу Барис “ – два квартала на Барселона, които като че ли живеят в два паралелни свята във връзка с референдума за самостоятелност на Каталуния, който разделя жителите им.

В павилиона си за цветя, подслонен от дъжда, Игнасио Перес гледа недоволно преминаващ рейс с афиш с лозунга „ Здравей, Република “ на акцията, подкрепяща неразрешеното допитване за самоопределяне, планувано от сепаратистките ръководители на региона за 1 октомври.

Плакатът е едно от редките свидетелства за сепаратисткото вдъхновение на доста каталунци в този работен квартал в края на Барселона, където живеят огромна част от имигрантите, пристигнали от останалите елементи на Испания предишния век.

В диалозите тук доминира не каталунският, а кастилският език. От балконите на големите жилищни блокове се спускат няколко испански флагове, а не вездесъщият байрак на каталунските сепаратисти.

Съвсем друга е настройката в „ Грасия “ – някогашна вилна зона на барселонската буржоазия, която става част от града в края на 19-и век, а през днешния ден е един от най-модните му квартали.

По пешеходните улици с къщи на по един-два етажа се множат сепаратистките флагове и плакати с текст „ Да “. Тук сепаратистите получиха поддръжка от 60,5 % на изборите.

Полицейските интервенции в последните дни с арестите на висши държавни чиновници и конфискуването на милиони изборни бюлетини втвърдиха още повече позициите.

Подложено на напън от Мадрид, организирането на референдума е все по-несигурно.

(Превод: Българска телеграфна агенция, със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР