Политици от различни партии се обединиха отново, че на българското

...
Политици от различни партии се обединиха отново, че на българското
Коментари Харесай

Политиците отново се обединиха около идеята за надпартиен консенсус в здравеопазването

Политици от разнообразни партии се сплотиха още веднъж, че на българското опазване на здравето е необходим надпартиен консенсус, както и че е нужна предварителна защита на затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолизма у нас и предварителна защита и скрининг на социалнозначимите болести. Това се случи на форума Powers Summit - новаторската платформа за конструктивен, действен разговор, лице в лице сред властта, бизнес водачите, науката и гражданския бранш, който се организира през днешния ден.

„ Лудостта е да правиш едно и също нещо още веднъж и още веднъж и да очакваш друг резултат. “ С тази мисъл на Айнщайн ръководителят на парламентарната Комисия по опазване на здравето доцент доктор Антон Тонев аргументира належащата нужда от радикални промени в опазването на здравето, без които то няма по какъв начин да излезе от сегашната дълбока рецесия.

По думите му над 73% от лечебните заведения в България страдат от дефицит на лекари, а 90% от тях нямат задоволително медицински сестри. Огромна част от здравните експерти работят на няколко места, с цел да запушват дупки в системата, само че и с цел да си обезпечат от малко малко естествен приход. Професионалното прегаряне и текучеството са всеобщи феномени. Като резултат към 78% от лечебните заведения мъчно обезпечават 24-часов режим на работа, а  в близо 45% кадровият недостиг води до закъсняла или неточна диагностика и по-лошо качество на лекуването, означи той.

„ Сега посредством Здравната каса ние даваме 50% от здравните си вноски  за лекуване в болница, а едвам 11% - за извънболнична помощ. Имаме неусвоен капацитет в извънболничната помощ, а се постанова да доплащаме в лечебните заведения, в случай че желаеме съвременно и качествено лекуване. В същото време в настояването си за по-голям бюджет Националната здравноосигурителна каса продължава да залага на по-голям брой хоспитализации “, напомни доцент Тонев.

Правилно структуриране на пирамидата на здравната система, която да дава повече благоприятни условия и тласъци на персоналните лекари, да употребява по-рационално доболничната помощ и да понижи натиска върху болниците; смяна във финансирането на системата посредством възнаграждение не по клинични пътеки, а по диагностично свързани групи; по-ефективно районно систематизиране на здравната помощ, цифровизация на опазването на здравето за изсветляване на бранша. Това са част от радикалните промени, които предлага „ Продължаваме промяната “.

Наред със структурните промени са нужни и промени, свързани с устойчивото качество на медицинските услуги. Такава резистентност не е допустима без ясна и безапелационна смяна в изискванията на труд, в системата за кариерно развиване на медиците, в разпоредбите за следдипломно образование, с цел да бъде българското опазване на здравето в крайник с непрекъснатия прогрес на науката. „ Приемаме предизвикването, отправено към нас като политици от съсловните организации и ще работим за налагане на нова система за продължаващо образование, въз основа на което да е допустимо кариерното израстване “, съобщи ръководителят на Комисията по опазване на здравето.

Според доцент Тонев промените би трябвало да бъдат съпроводени с резистентен растеж на парите за здраве като % от брутния вътрешен артикул за да се доближат междинните равнища в Европейския съюз, другояче всички ограничения ще имат непълен резултат.

„ Ако нашите хрумвания се осъществят, те не просто ще реанимират умиращото българско опазване на здравето, само че и ще го вкарат в 21 век “, заключи националният представител от „ Продължаваме промяната “.

Нивото на здравната вноска би трябвало да се резервира, безапелационен беше пък проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той съобщи, че от партията са създали стратегия за превъзмогване на усложнения достъп до опазване на здравето, в която е развита концепцията за мобилни аптеки, както и че имат и предложение за  въвеждане на спомагателни часове в учебно заведение, отдадени на здравното обучение, за понижаване на бъдещи социалнозначими болести.

Българският пациент остава късно диагностициран и най-вече доплащащ, сподели парламентарният консултант доцент Нигяр Джафер. По думите й продължава да е проблем и тематиката за специализацията на лекарите в България. Според нея е извънредно значимо да се приказва освен за пари, само че и за предварителна защита, спомагателна подготовка и възстановяване на изискванията.

„ Как да променим оня фактор, съгласно който България е първа по смъртност – на единствено по време на пандемията? Високите равнища на детска смъртност? Ниската прогноза за дълготрайност на живота? Това не може да продължи по този начин! Трябва надпартиен консенсус и съответни стъпки за здравето. Искрено се надявам „ надпартиен консенсус “ да не стане факсимиле като „ промяна “, сподели тя.

Илиян Йончев от Българска социалистическа партия на собствен ред уточни, че макар другите визии, политиците може да имат сходни позиции във връзка с предварителната защита на болесттите.

Кремена Кунева от „ Демократична България “ също беше безапелационна, че опазването на здравето не би трябвало да се политизира. „ Важно е да си даваме ясна сметка, че парите в опазването на здравето не са чак толкоз малко и всички да сложим въпроса дали те се разходват вярно и законно “, сподели тя.

Кунева добави, че продължаващото образование на лекарите би трябвало да е наложително, защото има дребни обитаеми места, в които лечебните заведения не дават качествено лекуване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР