Заради много високите температури и добрата почвена влага през първата

...
Заради много високите температури и добрата почвена влага през първата
Коментари Харесай

НЦЗПБ: Доста по-рано започна цъфтежът на растенията, поленът във въздуха е в много високи стойности

Заради доста високите температури и положителната почвена влага през първата половина на април се наблюдаваше извънредно натоварен разцвет при десетки типове растения, най-вече дървета, оповестиха от НЦЗПБ. Заради неналичието на превалявания формираният полен се натрупваше във въздуха и доближи стойности, доста надвишаващи среднодневните за април, прецизират от там.

Според експертите в центъра това е довело до мощни алергични прояви при пациенти с полиноза.

Данните за София демонстрират, че през първите 15 дни на април са регистрирани съвсем 75% от общото количество полен за месеца. Втората половина на април е била по-спокойна, тъй като честите валежи са попречили разпространяването на прашец във въздуха, показват те.

Основното количество (61%) прашец във въздуха на София е бил от бреза, габър, дъб и бук. Другите цъфтящи типове са семейство Кипарисови, върба, разнообразни типове клен, орех, черница, чинар.

Доста по-рано от нормалното време стартира разцвет при конски кестен, мъждрян и типове от семейство Борови (смърч, бял и черен бор). С към три седмици по-рано стартира и разпространяването на семената на тополите – така наречен „ пухчета “, които постоянно биват упреквани за алергичните проблеми на пациентите с полиноза. Истината е, че „ пухчетата “ нервират механично всички хора, само че са забележими, до момента в който същинският извършител на алергия по същото време не се вижда и това е поленът на тревите от семейство Житни, означават в разбора си от НЦЗПБ.

В прогнозата на Центъра за май се показва, че нормално в първата десетдневка на месеца има много превалявания и по-малко прашец във въздуха, а съгласно метеорологичната прогноза се чакат чести дъждове доникъде на месеца и в последните няколко дни. В останалото време има възможност дневните температури да са над нормалните, като в този интервал ще се увеличи и въздушната поленова централизация. Ще цъфтят типове и от трите алергизиращи групи:
Дървета – количеството полен ще бъде високо, тъй като ще цъфтят доста типове: сем. Борови, черен бъз, айлант, гледичия, липа, разнообразни декоративни храстиПлевели – цъфтежът на тази група стартира в края на април и през май ще цъфтят повече типове: живовляк, киселец, козя брада, коприва, рапицаСем. Житни – в България са публикувани стотици типове треви и множеството от тях ще цъфтят през май и юни. Техният полен е мощно алергизиращ и той ще бъде причина за алергични недоволства през май при доста хора.
За да се понижи контактът с прашеца специалистите предлагат няколко ограничения: да се ограничи престоят навън в топли и сухи дни, да се излиза след дъжд, в сухи дни с вятър да се затварят прозорците на пространствата или колата и при излизане да се употребяват защитни средства като слънчеви очила. Носенето на маски по време на Коронавирус пандемията сподели, че те са от изгода и при пациенти с полиноза за ограничение на контакта на полена с лигавицата на носа, допълват от НЦЗПБ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР