На 14 май тази година отбелязваме Европейския ден за информираност

...
На 14 май тази година отбелязваме Европейския ден за информираност
Коментари Харесай

Отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта

На 14 май тази година означаваме Европейския ден за осведоменост за инсулта. По данни на Световната здравна организация (СЗО) един от всеки четирима възрастни е заплашен от инсулт. Той може да е гибелен или инвалидизиращ, като трансформира живота освен на потърпевшия, а и на неговите близки. Хората, наранени от инсулт, живеят с следствията от него - здравословни, обществени и финансови. Затова е значимо да се знае, че инсултът е предотвратим и лечим, а неговата тежест, в това число и на дълготрайните му последици, може да бъде понижена.

В България всеки месец приблизително 4000 души получават инсулт. Тази диагноза е и измежду най-честите аргументи за смъртност в страната - сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите болести съставляват общо 59.8% от смъртните случаите за 2023 година Затова, с Декларация, подписана през 2021 година в Министерството на здравеопазването, страната ни се причисли към напъните на Европейски Съюз за предприемане на ограничения, целящи реализиране на четири съществени цели до 2030 година: понижаване броя на инсултите с 10%; над 90% от пациентите с инсулт да получават бързо и съответно лекуване в профилирано болнично звено; използване на национална политика за битка с инсулт, която обгръща цялата верига от медицински дейности и грижи - от първичната предварителна защита до живота след инсулт и основаване на политики за поощряване на популацията за здравословен метод на живот.

Мерки за всяка една от поставените цели и в осъществяване на поетите задължения, са заложени в Националната здравна тактика 2030. Стратегическият документ слага акцент върху политиките за възстановяване на опциите за лекуване на мозъчно-съдовите заболявания. Предвидени са и действия по промоция на здраве, поощряване на здравословното хранене и физическата интензивност, понижаване на рисковите фактори. Ключова мярка е и въвеждането на здравно обучение на децата и учениците.

Друг главен фокус е обезпечаването на достъп до модерна диагностика и лекуване в профилирани структури за лекуване на инсулт и до персонализирана рехабилитация и вторична профилактика. За задачата Министерство на здравеопазването работи върху основаването на национална мрежа от високотехнологични мозъчно-съдови центрове за диагностика и лекуване („ stroke " центрове) на територията на страната, които да обезпечат интервенционална диагностика и ендоваскуларно лекуване на инсулти и други мозъчно-съдови болести, както и следдипломно образование на експерти в региона на ендоваскуларното лекуване. Създаването на тази мрежа ще бъде подкрепено посредством механизмите за финансиране по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Успехът в битката с инсулта изисква взаимни дейности на институциите, научните организации, медицинските експерти, неправителствени и други организации. Затова Министерството на здравеопазването ще продължи да осъществя и да поддържа начинания на Българското сдружение по неврология и други научни сдружения за повишение информираността на популацията по отношение на предварителната защита и профилактиката на инсулта, признаците и нуждата от бърза реакция, като в същото време ще работи за основаването на национална мрежа от високотехнологични мозъчно-съдови центрове за диагностика и лекуване и модерни рехабилитационни грижи за пациентите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР