Политиката за 50 лева към пенсиите продънва бюджета и трябва

...
Политиката за 50 лева към пенсиите продънва бюджета и трябва
Коментари Харесай

Икономист: 50-те лева за пенсионерите продънват бюджета

Политиката за 50 лв. към пенсиите продънва бюджета и би трябвало да бъде спряна.Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ икономистът Георги Вулджев.

„ Не е въпросът, че не желаеме пенсионерите да получават пари. Въпросът е там, че това става все по-голяма и по-голяма дупка в бюджета в интервал, в който сме на недостиг и то на недостиг, който става все по-сериозен. Той става все по-сериозен точно поради тези прословути 50 лева Такава политика изобщо не трябваше да има “, акцентира той.

По думите на Вулджев мярката е била напълно предизборна.

„ Като такава беше приложена: до изборите ще има 50 лв. и по-късно, в случай че ме изберете, отново ще има 50 лв.. Изключително грозна политика, която напълно бастисва и продънва бюджета. Някой би трябвало да спре тези пари. За пенсиите трябваше да се мисли предходната година, когато потеглиха да ги подвигат. Трябваше да се мисли за актуализация, а не в този момент единствено подвигаме минималните пенсии и прибавяме някакви добавки, за които всеки месец министър председателят, който и да е той, си взема решение дали ще има такива пари, или не. Превръщаме българските пенсионери в плебеи на предизборните щения на политиците. Не би трябвало пенсионната система да действа по подобен метод “, акцентира икономистът.

Българската банка за развиване (ББР) би трябвало да бъде закрита, тъй като не извършва потребна функционалност.

„ Когато нещо не може да работи добре, най-добре е просто да се отървем. Въобще, съгласно мен, не би трябвало да има такава институция, чиято работа да е да подкрепя бизнеса с държавни пари. Това по един или различен метод постоянно ще се опорочи “, изясни той.

Според него кредитната политика на ББР е доста обезпокоителна и съмнителна. Георги Вулджев предвижда, че инспекцията в банката, която служебният министър на стопанската система назначи, ще открие нередности. По думите му, даже управлението на ББР да бъде заменено, това не би имало дълготраен резултат.

„ Кредитират се главно огромни предприемачи, и то доста съответни огромни предприемачи, ясно свързани с избрани политически кръгове. Именно по тази причина беше извънредно време да се направи някакво следствие за това по какъв начин тъкмо ББР води кредитната си политика, на база на какви критерии взема решение да раздава заеми на съответните получатели и дали в последна сметка извършва функционалностите си, за които сякаш е основана “, добави икономистът.

Георги Вулджев разяснява и връщането на Стамен Янев като изпълнителен шеф на Българската организация за вложения. Той уточни, че в позицията си на ръководител на Надзорния съвет на ББР, би следвало Янев да е знаел какво се случва в банката.

„ Служебният министър на стопанската система дава, най-малко на пръв взор, доста позитивни поръчки за това каква работа ще свърши във връзка с ББР. Надявам се в действителност да ги извърши. За момента ще се доверя на неговата преценка да върне Стамен Янев, макар че аз като цяло съм песимистичен към неговата работа “, уточни още икономистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР