Политическото вариете няма големи традиции в България и не знам

...
Политическото вариете няма големи традиции в България и не знам
Коментари Харесай

Херкулес и Авгиевите обори

Политическото шоу няма огромни обичаи в България и не знам дали мога да нарека по този начин видяното довечера, само че това е най-подходящото определение, за което се сещам.

Сцената, преобразена до неразбираемост от Никола Тороманов, съставлява малко кабаре – с масички, шампанско, оркестър и танцьорки, а пред него – голямото царство на цар Авгий, задръстено с отпадъци – на огромната сцена на театъра има отпадък за цялостен камион. Между тези два декора се случва историята в пиесата.

От една страна има песни, танци, музика и конферансие в лицето на Мая Новоселска – смешно-тъжна и велика, както постоянно. От другата страна е пиесата на Фридрих Дюренмат – историята за царството на Авгий, което е затънало в мърсотия от толкоз от дълго време, че към този момент никой не помни по какъв начин наподобяват цветята под торта. Когато Народното събрание взема решение да предложения националния воин Херкулес да изрине мърсотията, истината става ясно – в действителност хората не могат да живеят без боклука, а смяната е невъзможна. Самият Дюренмат споделя, че това е един от най-любимите му текстове и тъжната истина е, че демокрацията не се нуждае от герои.

На моменти на сцената има клоунади и палячовщини, които най-малко за мен са ненужни. За сметка на това има няколко подиуми, които са до болежка познати и мъчително признание за нас – тук и в този момент. Може би това е методът да приемем горчивата истина – с малко смях и девойки с пера – че героите са постоянно сами, а боклукът е толкоз неизменим, че в един миг става национално благосъстояние.Изборът на артисти е безукорен – с изключение на Мая Новоселска, в представлението вземат участие още – Малин Кръстев като смешния и неуместен Авгий – селянинът-цар; Иван Бърнев като самоуверения и невротичен Херкулес; Марин Янев като неговия обуздан прислужник, Стефания Колева като обичаната му хетера, Павлин Петрунов, Теодор Елмазов и още доста други артисти от трупата на театъра, както и студентките на режисьора Ивайло Христов в функциите на девойките от кабарето.

„ Херкулес и Авгиевите обори “ е представлението, с което Народният спектакъл ще изпрати тази година – спектакълът ще се играе на 31-ви декември. Един подобаващ завършек на годината, в празнична конюнктура и със смях през сълзи.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР