Политическият лидер на талибаните повтори основното им искане - Афганистан

...
Политическият лидер на талибаните повтори основното им искане - Афганистан
Коментари Харесай

Талибаните поискаха на историческите преговори с Кабул ислямска система

Политическият водач на талибаните повтори главното им искане - Афганистан да одобри " ислямска система ", осведоми Агенция Франс Прес.

По-рано през днешния ден започнаха исторически мирни договаряния сред екстремистите и афганистанското държавно управление в Доха, Катар, за преустановяване на дългогодишния спор.
 Започват договарянията сред Афганистан и талибаните
Започват договарянията сред Афганистан и талибаните

С посредничеството на Катар

" Искам всички да вземат под внимание исляма на договарянията и споразуменията и да не жертват исляма за персонални ползи ", разгласи Молла Абдул Гани Барадар, съосновател на талибанското придвижване, който бе арестуван за 8 година в Пакистан. Той добави, че желае " ислямска система " в Афганистан.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео назова срещата " историческа ", до момента в който пътуваше към Доха за церемонията по откриването.
 Иран предложил пари на талибаните да убиват американски бойци в Афганистан
Иран предложил пари на талибаните да убиват американски бойци в Афганистан

Американската телевизия разкрива, че Съединени американски щати са открили заплащания

НАТО приветства началото на мирните договаряния сред талибаните и афганистанското държавно управление като " историческа опция ", до момента в който в това време Алиансът предизвести, че насилието в страната остава " неприемливо високо ".

" Това е историческа опция. НАТО стои с Афганистан за опазване на постигнатото и да подсигурява, че страната в никакъв случай повече няма да стане леговище на терористи ", написа в " Туитър " генералният секретар Йенс Столтенберг.

В известие на НАТО се отбелязва, че мирните договаряния в Катар са значима стъпка към реализиране на дълготраен мир и непоклатимост в Афганистан след десетилетия на спор.
 Талибаните дадоха обещание да стартират мирни договаряния с Кабул
Талибаните дадоха обещание да стартират мирни договаряния с Кабул

След освобождението на 400 талибани

НАТО взе присъединяване в проведената от Съединени американски щати инвазия в Афганистан през 2001 година и по-късно управлява сили с мандат на Организация на обединените нации за стабилизиране на страната. През годините интернационалният контингент доближи 130 000 бойци.

Базираната в Брюксел организация прикани държавното управление и талибаните да се " възползват от тази опция за мир ".

Абдула Абдула, който води договарящия екип, представляващ афганистанското държавно управление, прикани за неотложно прекъсване на огъня за оказване на филантропична помощ , само че Барадар не отговори на настояването.

Преговорите се организират в конферентна зала на хотел в Доха, където столовете са поставени на разстояние, с цел да се съблюдава обществена отдалеченост. В залата също е подложен банер на четири език - " Афганистански мирни договаряния ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР