Политическите сили в 46-ото Народно събрание одобряват предсрочните парламентарни избори

...
Политическите сили в 46-ото Народно събрание одобряват предсрочните парламентарни избори
Коментари Харесай

Политическите сили одобряват датата на изборите

Политическите сили в 46-ото Народно заседание утвърждават предварителните парламентарни избори да са дружно с първия тур на вота за държавен глава на 14 ноември. Пред БНР депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов дефинира като логически ход решението на президента Румен Радев, което съответствува и с позицията на най-голямата парламентарна група:

" Позицията на президента Румен Радев във връзка с изборите да са 2 в 1 е разумна. Това беше и нашата позиция на парламентарната група. А когато заговорихме за нови избори, разумна е, тъй като по този метод ще се спестят избрана сума пари. За да не се харчат непотребни пари от бюджета, с цел да не се харчат толкоз доста пари за избори, по-добре е да са 2 в 1. По този метод и българският гласоподавател няма да се разкарва всяка седмица до урните, тъй че мисля, че това негово решение е разумно и практично ".

И Тома Биков от ГЕРБ-СДС счита за разумно изборите да са 2 в 1: " И се надявам в първия вероятен миг, този парламент да бъде разхлабен, тъй като той няма никаква функционалност повече и колкото по-бързо бъде разхлабен, толкоз по-малко вреди ще има за облика на парламентаризма въобще ".

От Българска социалистическа партия през днешния ден се въздържаха от формален коментар, само че тази седмица водачът на социалистите Корнелия Нинова разяснява след среща с президента, че левицата е за избори две в едно. От обединяване " Демократична България " споделиха за БНР, че с това решение на президента се пести време и старания. От групировката се надяват по този начин да се понижи недоволството от обстоятелството, че гласоподавателите ще гласоподават за парламент трети път тази година.

Избори 2 в 1 ще спести разноски на страната, разяснява Ахмед Ахмедов от Движение за права и свободи: " Това решение на президента е персонално негово решение, което за нас е огромно удивление, тъй като е съобразено и с Конституцията, и с Изборния кодекс. Т.е., в случай че вероятно има декрет, ще е съблюдаване на иконограмата два месеца преди изборите да се насрочат. Радостното е, че при 2 в 1 ще се спестят малко разноски в тези сложни времена. Знаете, България е изправена пред доста съществени рецесии - това са Covid рецесията, рецесията с бежанците и политическата рецесия и се надяваме на идните избори най-малко политическата рецесия да бъде решаваща ".

Мария Капон от " Изправи се БГ! Ние идваме " разяснява и какво следва да довърши Народното събрание преди да бъде разхлабен. " Датата, която дефинира президентът, е негов приоритет, няма никакво значение коя ще е тя. По-важното за нас обаче е дали ще имаме времето в тази седмица, тъй като за дата 14-и е все едно дали указът ще бъде пуснат във вторник или петък, значимо за нас от парламентарната група на " Изправи се БГ! Ние идваме! " и на сътрудниците от партиите на смяната е да можем да минем някои от законодателствата, които са вероятни като част от началото за смяна в правосъдната система. Знаете, че в понеделник имаме изключително съвещание ".

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР