Политическите партии, по време на предизборната кампания и сега, разчитат

...
Политическите партии, по време на предизборната кампания и сега, разчитат
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Отиваме към нови избори и не разбирам бавенето на мандатите

Политическите партии, по време на предизборната акция и в този момент, разчитат на радикализация на поддръжката за себе си през борба с друга политическа партия. Това, за жалост, не води до обстановка, в която се следи правене на нова политика.
Това съобщи в изявление политологът и учител в Нов български университет Христо Панчугов.
Ако „ Продължаваме промяната ” и други политически сили се борят против остарелия модел, то тогава какъв е новият, попита той.
„ Всъщност диалогът сега би трябвало да е в подтекста на това кой ще носи политическата отговорност за основаване на постоянно държавно управление, което ще реши рецесиите, за които към този момент всички знаем, а не да се водят само диалози за самите рецесии. Такъв диалог за жалост отсъства, в резултат на което и сега е невероятно да се търси обща база за едно стабилно ръководство. Подобен вид радикализация от тук нататък ще основава единствено проблеми без да бъде основана визията за едно последващо ръководство и без да се посочи какъв ще бъде дневният ред, по който би трябвало да се движи обществото ”, разяснява още Христо Панчугов.
„ В момента след всичките тези диалози за Изборния кодекс бих бил изумен, в случай че се стигне до настройка за бъдещо болшинство, тъй че по-скоро отиваме към нови избори. Не разбирам бавенето на мандатите, тъй като те явно не водят до обстановка, която да омекотява опълчванията, нито до обстановка, която прави вероятен преговор сред общи политики и към общ вид ценностна система, която да разреши бъдещо ръководство. Дори в противен случай, бавенето на мандатите основава чувството, че се цели да се подреди теренът за идващите избори, т.е. да се сменят разпоредбите на играта. Неслучайно фокусът е върху смяната в Изборния кодекс по този начин, че да бъде злоупотребявано с изборите, когато и да са те “, изясни още политологът и продължи: „ Начинът, по който се приема Изборния кодекс е цялостно безсрамие, за следващ път измененията се вършат в името да се отмъщава на едни или други, без да се осъзнават последствията от тези промени, без присъединяване на специалисти в тях и за следващ път се обслужва частен политически интерес. Това сме го виждали няколко пъти, в това число в предните парламенти през 2020 година, което основава единствено проблеми ”.
Относно опцията за взаимно явяване на Политическа партия и Демократична България на едни идни избори, Панчугов изясни, че отговор на този въпрос може да има единствено, в случай че двете политически партии уточнят какво ги събира и какъв ще бъде дневният ред, по който те ще ръководят в едно бъдещо ръководство.
„ В този смисъл отговорът идва с явен роман кои са хората, които ще вършат държавно управление, с какви цели ще работят тези хора и в какъв проект си показват смяната. Ако диалогът остане единствено на равнище „ ще вършим ли коалиция, няма ли да вършим ” – то шансът за взаимно явяване ще се провали по същия метод, по който се провали и на предходните избори ”, безапелационен бе политологът Христо Панчугов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР