Политическата партия Шор се счита за разпусната от този момент

...
Политическата партия Шор се счита за разпусната от този момент
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова забрани проруска партия в страната

" Политическата партия Шор се смята за разпусната от този миг нататък " , съобщи Николае Рошка , ръководител на Конституционния съд на Молдова, представен от Си Ен Ен.

Партията носи името на сегашния си водач Илан Шор и е обект на наказания от страна на западни сили като Съединени американски щати и Канада.

Тя беше водещата мощ в организирането на антиправителствени и проруски митинги в Молдова от 2022 година насам.

Това решение на съда е дефинитивно и не може да бъде обжалвано, се споделя в решението, съгласно което Министерството на правораздаването ще сътвори комисия за разформироване.

Представителите на партията могат да изкарат остатъка от мандата си като самостоятелни членове и нямат право да се причислят към друга партия, съгласно съда.

В момента партия Шор има петима депутати в 101-членния молдовски парламент.

Президентът на Молдова , Мая Санду, упрекна Русия, че употребява " диверсанти ", маскирани като цивилни, с цел да подклажда вълнения в интервал на политическа неустойчивост, като повтори сходни предизвестия от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно съветският президент Владимир Путин безпричинно упрекна Киев, че възнамерява лична офанзива против проруската територия в Молдова, където Москва има военна опора, засилвайки опасенията, че основава предлог за анексиране в жанр Крим.

По-рано тази година Зеленски предизвести, че украинското разузнаване е прихванало съветски проект за дестабилизиране на така и така нестабилната политическа обстановка в Молдова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР