Политическата криза в Ирландия се задълбочи, след като основната опозиционна

...
Политическата криза в Ирландия се задълбочи, след като основната опозиционна
Коментари Харесай

Политическата криза в Ирландия се задълбочи

Политическата рецесия в Ирландия се задълбочи, откакто главната опозиционна партия Фина фойл внесе в Народното събрание избор на съмнение против вицепремиера в кабинета на Лио Варадкар, предадоха международните организации. Вотът ще се дебатира в Народното събрание във вторник.

Партията Фина фойл желае оставката на вицепремиерката Франсис Фицджералд, упреквана, че е излъгала по случай с акция за очерняне, за която се допуска, че е била проведена от управлението на полицията против полицейския чиновник Морис Маккейб. Случаят датира от 2006 година Маккейб разобличи някои практики в полицията и по-късно беше упрекнат безпричинно в полов тормоз над деца. Заради акцията по очерняне оставка подадоха преди три години двама полицейски началници, а след това си отиде и един министър на правораздаването. През юни министър председателят Енда Кени бе сменен от Лио Варадкар.

По мотив вота на съмнение против Фицджералд Варадкар изключи да снеме доверието си от нея и да я острани. Ако се стигне до гласоподаване във вторник на вота на съмнение, това ще е в нарушаване на съглашението сред партията Фина гейл на Варадкар и партията Фина фойл. Фина гейл победи на изборите предходната година, само че не завоюва безусловно болшинство. Ето за какво на нея й е нужна поддръжката на Фина фойл. Двете партии се схванаха Фина фойл да поддържа бюджета, препоръчан от държавното управление на Варадкар и да се въздържа при гласоподаване на съмнение. Според Фина фойл съглашението към този момент е нарушено от Фина гейл заради липса на доверие в държавното управление, а то е нужно, с цел да бъде съглашението годно.

Варадкар сподели, че в случай че опозицията гласоподава за оставката на неговата заместничка, то още на 28 ноември може да бъдат планувани предварителни избори за декември или януари. Така страната ще се окаже в политически нестабилна обстановка в основен миг от договарянията за Брекзит, от които тя е подвластна поради съседството си с Англия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР