Политическата криза далеч не засяга само България. Родината на демокрацията

...
Политическата криза далеч не засяга само България. Родината на демокрацията
Коментари Харесай

И гърците без правителство. Криза по български

Политическата рецесия надалеч не визира единствено България. Родината на демокрацията също е изправена пред съществени провокации.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу назначи служебно държавно управление, управлявано от шефа на Сметната палата Йоанис Сармас.То би трябвало да ръководи страната до идващите парламентарни избори на 25 юни, защото извършените предходната седмица избори не доведохадо съставяне на постоянен кабинет, написа гръцкият вестник " Катимерини ", представено от news.bg
-->
Консервативната партия " Нова народна власт " на досегашния министър председател Кириакос Мицотакис реализира победа с 40,1% предходната неделя, само че не съумя да реализира безусловно болшинство. Двете последващи партии също отхвърлиха да образуват коалиция, изпращайки страната на нови избори.

Мицотакис има вяра, че вторият избор, който дава на водещата партия бонус места, ще даде на " Нова народна власт " нужното болшинство, с цел да ръководи независимо. Опозиционните партии също се надяват втори избор да увеличи рейтинга им.

В сряда президентът Катерина Сакеларопулу предложения водачите на всички партии, чийто дял от гласовете надвиши прага от 3%, с цел да обсъдят стъпките напред. Поканата беше процедурна и късите диалози не доведоха до съставяне на съдружно държавно управление.

Съгласно конституцията на Гърция, в случай че договарянията за коалиция се провалят, президентът назначава длъжностен министър-председател, който да води страната до идващите избори.

Това е конституционно обвързване и в това време мое обвързване като жител да го приема ", сподели новият длъжностен министър председател Йоанис Сармас на Сакеларопулу.

Съгласно гръцката изборна система спечелилият от втори избор след неубедителни първи избори може да получи до 50
бонус места за всеки %, който завоюва над 25%.

За да се възползва от
бонус места, " Нова народна власт " би трябвало да се бори да остане водеща политическа мощ, защото нейният противник СИРИЗА сграбчи единствено една пета от гласовете на 21 май.

Общият брой места, които " Нова народна власт " ще завоюва зависи от това какъв брой други партии ще влязат в Народното събрание.

Новият парламент, който бе образуван вследствие на изборите на 21 май, ще се свика идната неделя и ще бъде разхлабен ден по-късно, преди служебното държавно управление да поеме ръководството.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР