Политическа воля, работещ парламент и финализиране на нормативни правила от

...
Политическа воля, работещ парламент и финализиране на нормативни правила от
Коментари Харесай

България е на финала по пътя към еврото. Какви са стъпките пред бизнеса

Политическа воля, работещ парламент и завършване на нормативни правила от законодателството са трите съществени цели, от които зависи участието на България в еврозоната. Около тази позиция се сплотиха представители на служебния кабинет, банковия бранш и бизнеса, които участваха на конференция на тематика „ България в Еврозоната: Какво следва за бизнеса “.

Форумът беше проведен от Американската комерсиална камара в България, която се включва в публичната полемика за опциите за непоклатимост и напредък на България по пътя й към пълноценна интеграция в Европейския съюз.

Присъединяването към еврозоната е един от двата съществени стълба, дружно с влизането в Шенгенското пространство, които ще завършат мястото на страната в този важен стопански и политически съюз, акцентират от организацията.

Въвеждането на единната европейска валута е натурален развой от европейската интеграция на България и метод да се нарежда като деен член в европейската общественост, като взе участие пълноценно в дневния ред на Европа, обясниха от Камарата.

Какво ще спечелим от еврозоната

България се нуждае повече от всеки път от свежи вложения и поддръжка на съществуващия бизнес. Забавянето на влизането в еврозоната от една страна е спънка външните вложители да се усещат по-комфортно в настоящата бизнес среда, която би трябвало да се усъвършенства, а от друга, води до обезценяване на българските компании, защото прекомерно дълго време стоим в така наречен чакалня, допълват от организацията.

Присъединяването към еврозоната е невиждана стъпка за жителите, бизнеса за цялото общество, безапелационен е зам.-служебният министър на финансите Методи Методиев.

За жителите, това ще е по-пасивен развой, добави той.

Банковите сметки ще са превалутират автоматизирано, а цените ще са по едно и също време в лв. и евро за прочут интервал от време. За да наподобява това автоматизирано, политиците ще разчитат бизнесът да си партнира с страната.

По тази причина, в процеса на правене на плана на Закона за въвеждане на еврото са включени указания за бизнеса и синхронизация с всички министерства. Създадени са работни групи, които са дали своите мнения и оферти, изясни Методиев.

Бизнесът би трябвало да се приготви най-много за обозначаване на цените в лв. и в евро. Един значим подробност – курсът  на лв. към еврото няма да се трансформира и остава 1.95583 лв. за едно евро, акцентира заместник-министърът на финансите.

Един месец след въвеждане на еврото, левът ще излезе от обращение.

Годишните финансови доклади, всички счетоводни процеси и налози ще се пресмятат и ще се възвръщат в евро. Разходите за пресмятане на цените ще са за сметка на бизнеса и няма да се компенсират с обществени средства, само че страната ще направи всичко допустимо те да са минимални, изясни Методиев.

Събирането на вноски, санкции и други обществени отговорности също ще е евро, добави той.

Държавата ще постави оптимални старания, с цел да приготви нормативната база, като позитивният метод на всеки участник е от извънредно значение, съобщи Методиев.

Зам.-министърът цитира данни от социологическо изследване, съгласно което 2/3 от бизнеса твърдо поддържа влизането в еврозоната и упованията са за положителни резултати.

Ще се подтикват вложенията, ще се стигне до по-голяма институционална конвергенция по отношение на главните страни в Европейски Съюз и ще се катализират редица промени в страната, съобщи зам.-министърът на финансите.

Имаме няколко законодателни начинания, които би трябвало да бъдат осъществени и признати от Народното събрание, само че не стигна времето и може би политическата предвидливост на някои депутати, добави той.

Относно критерият за инфлация, който все още не се извършва като главен детайл от процеса на нашето присъединение, зам.-министърът съобщи, че се надява през идващите месеци инфлацията да стартира осезаемо да спада.

Служебното държавно управление продължава работа по подготовката за присъединение с ускорени темпове, от там нататък решенията са на законодателите. Моята вяра е те да показват поредност и да прекратят политическото си говорене, добави Методиев.

Той уточни, че пред бюджетната политика има провокации, е едно от тях е, че в средносрочен проект се образуват опасности за недостиг над 3%.

Затова се нуждаем от благоразумна и консервативна фискална политика, съобразена с икономическия цикъл, в противоположен случай се основават опасности за цялата фискална непоклатимост на страната и несъблюдение на Маастрихските критерии, изясни зам.-министърът на финансите.

Той цитира данните от отчета на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и една от рекомендациите в него, която е фискалната политика да бъде затегната и върната към по-консервативни равнища на дефицити.

Какви са най-важните задания

Във форума присъединяване взе и шефът на Българска народна банка Димитър Радев, съгласно който бизнесът става се по деен към присъединението в еврозоната и това е позитивна наклонност.

България към момента не се намира в неприятна позиция. Голяма и значима част от пътя към този момент е изминат посредством присъединението на страната ни към Европейския банков съюз и на българския лев към Европейския валутен механизъм, съобщи Радев.

Според него има три съществени въпроса, на които би трябвало да се отговори по пътя ни към еврозоната:
Каква е изходната ни позиция
Тази позиция е неповторима, защото България е единствената страна в Европейски Съюз, която е член на Европейския банков съюз, само че не е на еврозоната и е една от двете страни наред с Дания, чиято валута е част от европейския валутен механизъм, изясни Радев.
Какво следва
Според шефа на Българска народна банка, сме изправени пред няколко съществени групи задания.

Номиналните критерии за конвергенция са е първата и най-важна задача. Към момента България извършва критериите, свързани с обществените финанси, дълготрайните лихвени проценти, валутната непоклатимост. Единственият аршин, които не изпълняваме, е за инфлацията, за което има както външни, по този начин и вътрешни фактори.

Според шефа на Българска народна банка, имаме прогрес и по втората задача – ограничения в небанковия финансов бранш, ограничения против изпирането на пари, рамката по неплатежоспособност, ръководството на държавните предприятия.

Третата група задания включват законодателната стратегия, която би трябвало да обезпечи законодателната рамка за работа на институциите и бизнеса в изискванията на еврозоната.

Радев регистрира, че в края на предходната година има няколко признати законодателни акта, само че това, което следва е доста повече, и то е обвързвано не толкоз готовността с планове на законодателни актове, а с процедурата на разглеждане и приемането им от Народното събрание.

Той изясни още, че Българска народна банка е финализирала проектозакон за еврото, като следва той да бъде признат и показан на 13 април на съвещание на УС, след което ще бъде показан на министерството на финансите и придвижен към Народното събрание. Става въпрос за това да имаме работещ парламент и политическа воля, акцентира шефът на Българска народна банка.

Относно дилемите за техническа подготовка и логистика, Радев уточни, че върху Българска народна банка и комерсиалните банки пада не дребна част от тежестта на осъществяването им.

Българска народна банка към този момент разполага с цялостния набор от документи и се приготвя за първите проби за монети в евро.

Изпълнява се програмата за развиване и осъвременяване на системата от касови центрове. Адаптирането на платежните системи също протича по проект и в тясно съдействие с ЕЦБ. Сравнително безпрепятствено протича и подготовката на комерсиалните банки, основани са функционални звена за обмисляне и съгласуваност по всички действия, свързани с еврозоната.
Комуникационна акция
Тя е значим фактор за постигане на посланията и отговорите на съответните въпроси в процеса на присъединение.

Много съществено беше забавена информационната акция не заради липса на подготвеност, а заради особеностите на политическия развой у нас през последните 2 години, счита Радев.  

Не виждам причина формалният старт на акцията да не стане до края на месеца, безапелационен е той.

Според него, България е изпълнила най-важните условия процесът по присъединение към еврозоната да приключи сполучливо. Ние не сме при започване на пътя, а на финалната права, сподели той. Според него, отговорът за  сполучливо довеждане докрай на процеса се съдържа в една дума: " консолидация ", само че с три значими измерения – политическо, институционално и фискално.

Политическото измерение значи работещ парламент, постоянно държавно управление с ясно дефинирани и поредно изпълнявани цели, като присъединението към еврозоната би трябвало да бъде един от тях.

Институционална консолидация значи промени, само че не самоцелни, които да преодолеят съществуващите институционални дефицити в страната и да реализират институционална конвергенция.

Фискална консолидация значи възобновяване на практиките на порядъчен бюджет. Това е значимо в средносрочен и дълготраен проект, освен за еврозоната, само че е обвързвано и със структурни промени. Един порядъчен, постоянен бюджет  засяга сфери като вложения, пазар на труда, обществено подкрепяне, опазване на здравето, енергийна сигурност, изясни Радев.

Какво демонстрира опитът на другите

На форума участваха и представители на Американската комерсиална камара в Хърватия и Гърция, които споделиха какъв е опитът на техните страни след присъединението им към еврозоната.

Оправдаха се упованията на нашата стопанска система за положително развиване, повишение равнищата на работливост и интерес от задгранични вложители, за които приемането на еврото беше значим сигнал, съобщи Андрея Желюшич – изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара в Хърватия.

Като един от най-позитивните резултати след приемането на еврото тя уточни намаляването на разноските за транзакция, които доста са улеснили бизнеса и са нараснали облагите му.

Хърватия обаче е въвела и непоколебим мониторинг в комерсиалния бранш от предишния септември, с цел да бъде избегнато спекулирането с цените в интервала на взаимното действие на националната и европейската валута. По този метод е реализирано минимализиране на рисковете, уточни Желюшич.

Тя означи, че подготовката на всички равнища – политическо, икономическо и законодателно е била от изключителна значимост за плавния преход към еврото. Постигнато е цялостно координиране с европейската финансова рамка и използване на правните принадлежности на хърватските пазари.

Процесът на акомодация има своите сложности, като изключително значимо е да се наблюдават ценовите равнища в първата седмица от въвеждането на единната валута, което за Хърватия е била първата седмица през януари 2023 година

Нашият опит е един доста добър образец за вас, сподели в умозаключение Желюшич.

Нашият опит демонстрира, че едно от най-големите преимущества в присъединението към еврозоната е повишението на опциите за иинвестиции в дълготраен проект, изясни Елиас Спиртуниас, изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара в Гърция.

Той също акцентира значителното значение на това националното законодателство да се съгласува с нормативните условия и законова рамка на Европейската централна банка.

Какво се случи с Гърция?

Постигнахме трайно икономическо и финансово стабилизиране, акцентира Спиртуниас.

Адаптирането на еврото овладя спешните равнища в страната. Подобрихме по ефикасен метод фискалната си политика. Кредитният рейтинг се увеличи, добави той.

С присъединението си в еврозоната, България ще стане част от общия валутен пазар в Европейски Съюз, с което ще реализира доста по-лесно търговията с задграничните си сътрудници, безапелационен е гръцкият представител на Американската комерсиална камара.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР