Пол Крейг Робъртс е доктор по икономика, бивш зам.-министър на

...
Пол Крейг Робъртс е доктор по икономика, бивш зам.-министър на
Коментари Харесай

Пол Крейг Робъртс: Ще защити ли Путин Русия от униженията на САЩ?

Пол Крейг Робъртс е лекар по стопанска система, някогашен зам.-министър на финансите на Съединени американски щати по икономическата политика в администрацията на Роналд Рейгън. Работил е като редактор и публицист за вестник Wall Street Journal, за списание Businessweek и информационата организация Scripps Howard News Service. Бил е създател на непрекъсната колона във вестник „ The Washington Times “, написа Труд.

Автор е на многочислени книги, отдадени на най-големите проблеми на нашето съвремие. Властите на Русия и Китай са цялостна мистерия. Те държат в ръцете си всички карти в санкционните войни и седят, без да имат и най-малката визия по какъв начин да разиграят тези карти. Руснаците няма да получат и най-малката помощ от западните медии.

Тези единствено замъгляват тематиката, като подчертават на това, че съветските управляващи не желаят да лишат своите жители от потребителски артикули на Запада. А точно това са задачите на глобите на Вашингтон.

В продължение на години НАСА не може да действа без съветските ракетни мотори. Но макар всички наказания, унижения, обиди, военни провокации, съветските управляващи към момента изпращат на НАСА тези мотори.

Защо?

Защото съветските икономисти споделят на управляващите, че задграничната валута е от значително значение за развиването на Русия. Европа зависи от съветските енергийни запаси, тъй че нейните фабрики да работят, а къщите им да бъдат топли през зимата. Русия обаче не блокира доставките на енергийните запаси в отговор на присъединяване на Европа във вашингтонските наказания, тъй като съветските икономисти споделят на управляващите, че задграничната валута е от значително значение за развиването на Русия. Аз и Майкъл Хъдсън, неведнъж обяснявахме, че това е нелепост. Развитието на Русия никога не е обвързвано с притока на задгранична валута. И в края на краищата, и самите руснаци са уверени, че задграничните вложения служат единствено за изсмукване на облагите от съветската стопанска система! Руснаците също по този начин са уверени, че би трябвало свободно да търгуват с валутата си, като по този метод излагат рублата на операциите на пазарите на задгранична валута.

Ако Вашингтон желае да провежда съветска валутна рецесия, то всички, Федералният запас на Съединени американски щати и неговите васали – централните банки на Япония, Европейски Съюз и Англия, ще създадат, дъмпинг на рублата. Заради по-голямата облага към тяхще се причислят и хедж фондовете, и спекулантите. Неолибералните стопански възгледи са подправени и лъжливи. А руснаците ги възприеха!

Същото направиха и китайците.

Да предположим, че при всички тези обвинявания против Русия за Скрипал, Путин заеме твърда позиция и каже: „ Британските управляващи лъжат през зъби. Същото вършат и управляващите на всички други страни, в това число Вашингтон, като повтарят тази неистина. Русия смята тази неистина за мощна провокация. Тази неистина е част от пропагандата, чиято цел е да приготви народите на Запада за военна офанзива против Русия. Непрекъснатите потоци на безполезни неистини и военни маневри по нашите граници убедиха Русия, че Западът има намерение да разгърне война. Последствията ще бъдат цялостното заличаване на Съединените щати и техните марионетки “. Всичко!

Това би прекратило всички неоправдани провокации, военни учения и наказания. Вместо това чуваме за „ неразбирателство “ с нашите „ американски сътрудници “, което единствено ги предизвиква за още поголеми неистини и повече провокации.

Има и по-мек отговор – Путин може да разгласи: „ Тъй като Вашингтон и европейските раболепни марионетки, постановиха против нас наказания, ние ще спрем доставките на ракетни мотори за Съединени американски щати и на енергийни запаси за Европа, доставките на исполин за американските авиостроителни компании, ще забраним полетите над нашата територия на американската транспортна и пътническа авиация ище въведем наказателни ограничения против всички американски компании, опериращи в Русия. “

Може би една от аргументите, заради които Русия не прави това, е неправилното разбиране, че има потребност от парите на Запада и положителната му воля, само че Русия би трябвало да мисли, че Вашингтон желае да я изтласка от европейския енергиен пазар, с цел да доставя своя природен газ за Европа, само че няма нужната инфраструктура за това. За да се сътвори такава инфраструктура, ще са нужни няколко години, а през това време в Европа ще има голяма безработица и континентът ще замръзне за няколко зими.

Ами Китай?

Китай е хазаин на огромен брой огромни американски корпорации, в това число Apple, най-голямата корпорация в света. Китай може просто да национализира без никакви обезщетения всички световни корпорации, опериращи в Китай, по метода, по който Южна Африка направи против белите фермери, без да срещне никакви митинги от Запада. Вашингтон би бил залят от представителите на световните корпорации, искащи анулация на всички наказания против Китай и цялостно послушание на държавното управление на Вашингтон на китайските управляващи. В допълнение към това, Китай би могъл да хвърли всички закупени от него съкровищни облигации на Съединени американски щати на стойност 1,2 трилиона $.

Федералният запас бързо ще отпечата парите, с цел да купи тези облигации, тъй че Вашингтон не подреди на марионетните централни банки в Япония, Англия и Европейски Съюз да отпечатат валутите си в количества, с цел да изкупят тези долари. Тази стъпка, даже и да не бъде приложена, ще провокира голям потрес в така наречен „ Западен алианс “, само че в действителност това е империята на Вашингтон.

Защо руснаците и китайците не си изиграят козовете?

Причината е, че съветниците на техните водачи са с мозъци, промити от неолиберализма. Промиване на мозъци американците проведоха за руснаците по времето на Елцин, и то се вкорени в съветските държавни институции. Веднъж попаднала в този капан, Русия е единствено заседнала патица за Вашингтон. Случаят с Турция е чудесна опция Русия и Китай да изтеглят Турция от НАТО. Тези две страни могат да предложат на Турция участие в БРИКС, търговски съглашения и взаимни съглашения в региона на сигурността. Китай би могъл елементарно да изкупи турските лири от валутните пазари. Същото може да се направи и с Иран. Но все пак, нито Русия, нито Китай са способни на решителни дейности. Тези две страни, тъкмо както и Турция, са подложени на офанзива от Вашингтон, само че единствено седят и си смучат палците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР