Покупко-продажбата, както и отдаването под наем на имоти, ще може

...
Покупко-продажбата, както и отдаването под наем на имоти, ще може
Коментари Харесай

Спират търговията на имоти без енергиен паспорт

Покупко-продажбата, както и отдаването чартърен на парцели, ще може да се реализира единствено след показване на механически паспорт за съответното жилище. Това ще става от 2022 година. Условието е залегнало в Национална тактика за енергийна успеваемост оповестена за публично разискване, написа „ Монитор “.

С механически паспорт разполагат жилищата и пространства, на които е направено енергийно проучване и избран клас на парцела. Така тези, които са санирани и е реализирана висока енергийна успеваемост ще разполагат с по-висок клас.

С предлагането на процедура техническия паспорт става като нотариален акт за жилището, тъй̆ като притежателят няма да може да го продава, в случай че не разполага с подобен документ. По този метод ще се увеличи ангажираността на притежателите на здания посредством тласъци и наказания за правенето на механически паспорти на постройките.

В тактиката е планувано до 2050 година да бъдат актуализирани 60% от жилищния фонд в страната и близо 17% от нежилищния. Това ще докара до икономисване на 7329 GWh сила годишно.

Също по този начин се планува създаване на пакетни решения, които са елементарно използвани в сходни видове здания. Идеята е да се изготвят планове със наложителни ограничения за възобновяване да вземем за пример на панелни блокове, които са еднотипни в множеството региони.

В тактиката е записано още, че ще бъде понижено безвъзмездното финансиране на планове за възобновяване в многофамилните жилищни здания. Освен това се планува обезпечаване на благоприятни условия за нисколихвени или безлихвени заеми за притежателите на жилища при опазване на 100% грантов съставен елемент в границите на целеви обществени политики.

В плана е записано още, че ограниченията за повишение на енергийната успеваемост на парцелите ще се включва замяна на порти, както и монтиране на сенници на прозорците. До в този момент в стратегиите за саниране, вратите и сенниците не бяха включени.

От анализът на жилищния фонд, който е показан в тактиката излиза наяве, че главният разход на сила в парцелите е разходът за отопление, който съвсем 80%. Прегледът на потреблението на сила по енергоносители демонстрира, че потреблението е небалансирано, със значителен дял на неекологични/евтини енергоносители.

Топлинната сила от централно топлоснабдяване съставлява единствено 18% от общото ползване на сила, електрическата сила е 45%, а делът на твърдите горива е 36%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР