Покрай безредиците в САЩ една от мишените на свещения гняв

...
Покрай безредиците в САЩ една от мишените на свещения гняв
Коментари Харесай

Спаси изкуство, подари статуя!

Покрай безредиците в Съединени американски щати една от целите на свещения яд на националните маси станаха монументи на разнообразни персони от американската история, свързани по някакъв метод с робството и/или расизма.
Статуи на конфедералисти, благодетели, исторически персони, а и на самия изобретател на Америка (Индия) Христофор Колумб, бяха съборени или поругани, против други се води акция за премахването им. Подобни събития се случиха и в Европа, където също имаше атакувани по време на митинги монументи, паралелно с което се възобновиха или стартираха петиции за унищожаване на едно или друго име от разнообразни места. В Ливърпул да вземем за пример по гледище на студенти беше преименувана зала с името на огромния български другар Уилям Гладстон. Защото с изключение на другар и мощен съдружник на българската идея за национално избавление популярният английски политик бил и огромен другар на робството.
***
В една или друга степен това са естествени неща, всяка нова идеология се стреми да обезсили остарялата и с такива средства - заличаване на исторически и културни знаци. Талибаните разрушаваха с динамит вековни скулптури на Буда, Ислямска страна в Сирия потроши скъпи творби на изкуството, в Съюз на съветските социалистически републики са сваляли монументи на Сталин след гибелта му и така нататък
У нас също има нападателни настроения срещу руските монументи и изключително срещу Паметника на руската войска в центъра на София. Аз персонално съм срещу местенето или събарянето на този и други монументи, само че тук няма да се занимаваме с персонални отзиви.
***
Редакцията на ПРАС-ПРЕС на първо място желае да отбрани творбите на изкуството - тъй като с изключение на историческо удостоверение тези скулптури са предмети на изящното изкуство и ние желаеме да ги запазим за поколенията, по тази причина предлагаме нашите руски монументи да ги дадем най-малко за краткотрайно прилагане на народа на Съединените щати.
На мястото на Линкълн - Паметника на Съветската войска, може и отново да го разкрасят “В крайник с времето ”, в случай че си спомняте тази апаратура на Дестрактив Криейшън.
За потребностите на ЛГБТ-пропагандата пък желаеме да предоставим фамозния бургаски монумент на Альоша, в чийто отбор има и целуващите се мъже-войници. Връх на толерантността и човеколюбието, който другите фоби у нас не могат да понасят.
Нека украси някой централен площад на американски град, с цел да получи в цялостна степен възхищението, което му се поставя.
Сегашните събития в Америка доста хора разказват като ляворадикална гражданска война, назовават погромаджиите “троцкисти ” и “болшевики ”, въпреки че американците не са и помирисвали комунизъм. А в случай че помиришат и тръгнат по пътя на подобен (крайно ляв) политически опит, историческата попара, която ще изсърбат, ще бъде нещо друго от това, което ние сме сърбали в общата ни история със Съветите.
А след 2-3 хиляди години, когато археолозите изровят някой Ленин или Альоша при разкопките на Антична Америка, ще има да се чудят какви са тия руски лауреати на другия завършек на Земята!
Защото всичко тече и се променя и единствено мраморът и твърдият гранит имат някаква резистентност против Времето - стига да не паднат жертва на разбеснялата се навалица.
С две думи, посланието ни е - не бъдете като Савонарола!
***
В края на това есе прилагаме историческа информация за този деятел на ренесансовото изкуство и слагаме точка.
Джироламо Савонарола (1452 - 1498) бил маниак с упоритост да очисти католичеството от покварата, суетата и предметите на разкоша. Проповядва във Флоренция против Медичите, против Рим и против папа Александър Шести (Родриго Борджия).
В някакъв миг политическата конюнктура става удобна за Савонарола - Медичите са свалени от власт и той става шеф на града. Почва да събира от къща на къща всевъзможни " аморални " предмети и издига в центъра на града Клада на суетата, където наред с шапки, панделки и гащи в огъня отиват редица творби на ренесансовото изкуство, в това число картини на Ботичели.
Не доста дълго по-късно Савонарола е отстранен от църквата, изтезаван и изгорял като разколник на същото място, където била неговата Клада на суетата.
 
Автор : Г-н Балев, Прас Прес
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР