Показват филм за Мариупол на ветеран от битката на световете

...
Показват филм за Мариупол на ветеран от битката на световете
Коментари Харесай

Форест Уитакър с почетна Палма и филм за Южен Судан в Кан

Показват филм за Мариупол на деец от борбата на световете в югоизточна Украйна

Първата прожекция след формалното разкриване на фестивала в Кан , сутринта в сряда, в деня на Том Круз и Топ Гън на Кроазет , беше на филм, продуциран от носителя на Оскар и на премия в Кан, само че за актьорско майсторство Форест Уитакър.

На галавечерта на откриването той беше специфична звезда. Защото му беше присъдена почетна Палма. Остарял, с очила, само че все по този начин мил, какъвто го помним, когато преди няколко години журираше втората конкурсна стратегия на фестивала и седеше безшумно и добродушно до специфичния делегат на 19 минути на последния ред, а не на ВИП местата в залата Дебюси във фестивалния замък. Доста друг от действителното държание в живота, което сме следили на други звезди с подобен загар, някои от които витаят 5 стъпки над земята, изключително на крилете на надигното се придвижване Черните животи имат значение в Съединени американски щати.

 

Уитъкър попада като притежател на тази премия от Кан в компанията на същински кинолегенди като Бернардо Бертолучи, Жана Моро, Джоди Фостър, Джейн Фонда, Аньес Варда, на която тази година беше кръстена най-новата зала на фестивала, която 15 година носеше просто името на неговата 60-годишнина, за разлика от всички други в комплекса на фестивалите.

За Уитъкър това е огромна равносметка, откакто млад и " зелен ” идва на Кроазет за първи път през 1988 година като реализатор на основната роля на гениалния джаз-саксофонист Чарли Паркър в Птицата на безпощадния и популярен Клинт Ийстууд.

" Преди 34 години, когато бях на фестивала в Кан за първи път, това промени живота ми. Даде ми сигурност, че съм взел вярното решение да посветя себе си на киното. Винаги е привилегия да се връщам на този хубав фестивал и с цел да покажа филми, и с цел да се въодушевявам от някои от най-великите международни създатели. За мен е доста огромна чест да бъда част от честването на 75-годишнината на фестивала ”, сподели в навечерието на събитието Уитакър.

В името на мира – продуцирания от него филм, е дело на режисьорите Кристоф Кастань и Тома Саметен, показан в дребната, само че най-артистична фестивална зала Бунюел, е отдаден на Южен Судан. Това е най-младата страна в света, както я показват Уитакър и другите създатели на кино лентата, събрала 350 000 души през 2011 година, само че и " изложена на като че ли безконечен мрак ”, както се показаха те пред пресата, с която имаха среща във вторник в ранния следобяд във фестивалния замък.

Единствената светлина в тунела съгласно думите на Уитакър са младежите, които " отхвърлят да предадат мира ”.  Той споделя за Гаджанг, който е състезателен арбитър в бежански лагер, употребяващ спорта с цел да показа мира на децата и младежите от враждуващите племена. И за Нандеге, млада майка, която се трансформира в сполучлив посредник сред страните в спора.

Темата за войната, само че в Украйна, участва в различен филм, който дълго време беше заел централно място и на уеб страницата на фестивала  и ще бъде показан в четвъртък заран пред пресата – Мариупол 2 на Мантас Кведаравичус, който споделя за борбата на световете от мястото на събитието и като деец от нея.

Напомняме, че поради този спор и признака на съветската " специфична военна интервенция ” Z, едноименният филм за откриването на фестивала беше заставен дни преди него да промени своето име.

 

Борис Ангелов,
Спец.пратеник на 19 минути, Кан

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР