Поиграхме си на независима медиа - свърши. Това е тъжното

...
Поиграхме си на независима медиа - свърши. Това е тъжното
Коментари Харесай

Поиграхме си на независима медиа. Защо журналисти масово напускат Euronews България

" Поиграхме си на самостоятелна медиа - свърши. " Това е тъжното и малко пояснение на множеството публицисти, напуснали българската секция на Euronews в последните дни, откакто софийският притежател на медиата постави ръка върху новинарското ѝ наличие. Коментарите на множеството са неофициални поради договорите, които са подписали, само че даже и по този начин обстоятелствата са красноречиви.

Красноречива е и позицията на компанията майка в Лион (изразена през основния редактор в България - Марина Стоименова), откъдето настояват, че след назначението на нов програмен шеф от страна на българските им сътрудници е стартирало " следствие " за съблюдаване на стандартите в София. Междувременно до момента в който от Франция проверяват има ли вмешателство в публицистичната самостоятелност на медиата четирима души към този момент са напуснали " Euronews България ", а още четирима са подали предупреждение за овакантяване.

Вълната от отиващи си публицисти стартира от началото на октомври, когато на длъжността програмен шеф на медиата е назначена досегашната продуцентка там Ваня Бедрова. Името ѝ с изключение на с публицистиката е обвързвано и с ГЕРБ. По времето на последния мандат на Бойко Борисов Бедрова беше шефка на кабинета на тогавашния министър на културата Боил Банов.

Тези разтърсвания в " Евронюз България " се случват преди двата тура на локалните избори, когато нормално са нужни най-вече старания за телевизионно отразяване. Във връзка с това притежателите на някогашната телевизия " Европа " са пуснали до работещите публицисти заповед, в която подреждат наличието, обвързвано с вота, да се прецизира с Бедрова, както и с към този момент напусналата някогашна основна продуцентка на малкия екран Надя Ганчева.
Заповедта, спусната до журналистическия екип на малкия екран Реклама
За да се разбере всичко това обаче, е нужно детайлно пояснение на структурата на медиата, както и за собствеността ѝ и метода на определянето на наличието на новините.
Как стартира всичко
Преди година и половина международната новинарска медиа Каналът, благосъстоятелност на оръжейния търговец Добрин Иванов, беше преименуван на " Евронюз България " и стартира непрекъснато лъчение на вести новини от Европа и България.

Едноличен притежател на " Euronews България " остана Добрин Иванов, който от 2017 година има 100% от акциите на телевизия " Европа ". Преди това каналът беше благосъстоятелност на братът на Петър Стоянов - Емил Стоянов, който пък беше и евродепутат от ГЕРБ.

Добрин Иванов стана известен към опита на страната да национализира " Дунарит ". Неговата компания " Дипи " закупи от свързаната с Делян Пеевски Viafot Limited взимане от оръжейния цех, което няколко седмици по-късно продаде на синдиците на КТБ против заричане да му бъде платено с активи на банката, които към този момент са били предлагани на търгове, само че не се е намерил покупател.
Реклама
Малко по-късно Иванов предложения близкия до ГЕРБ някогашен началник на " Напоителни системи " Георги Харизанов за изпълнителен шеф на медиата. Преди това той оглавяваше Института за дясна политика и беше водещ на предаването " Имате думата ", което се излъчваше в близката до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски тогава медиа " Канал 3 ".

Харизанов беше шеф на " Euronews България " до предходната година, когато без медиен звук напусна поста. За изпълнителен шеф на малкия екран беше назначен Иван Иванов - наследник на притежателя Добрин Иванов.

В края на 2021 година португалската капиталова компания Alpac Capital купи мажоритарния дял от Euronews от египетския магнат Нагиб Савирис. Изпълнителен шеф на Alpac Capital e Педро Давид. Той е наследник на един от съветниците на унгарския министър председател Виктор Орбан. Под управлението на Орбан Унгария постоянно е упреквана за влошената медийна независимост. Euronews също е субсидирана от Европейския съюз.
Как се дефинира наличието
Съдържанието на " Еuronews България " би следвало да се дефинира по " строги интернационалните осведомителни стандарти ", макар че в София притежатели са притежателите на някогашната телевизия " Европа ". Или най-малко по този начин беше рекламирано навлизането на марката Euronews у нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР