Поход срещу руския фашизъм тръгна от площад Независимост тази вечер

...
Поход срещу руския фашизъм тръгна от площад Независимост тази вечер
Коментари Харесай

Няколко хиляди участват в "Похода срещу руския фашизъм"

„ Поход против съветския фашизъм ” потегли от площад " Независимост " довечера в София. Шествието ще стигне до Руското посолство на бул. " Драган Цанков ". Събитието е продължение на демонстрациите в поддръжка на Украйна, които събраха по над 10 000 души през миналите седмици. Участниците се движат в два лъча и очевидно още веднъж са няколко хиляди. 

Днес - в Деня на Европа, се навършват 75 дни от нахлуването на съветските войски в Украйна - невиждан акт на непредизвикана експанзия, който заплашва мира в цяла Европа, пишат уредниците. Този ден отбелязва за европейците края на Втората международна война и окончателната победа над нацизма, само че в Русия е трансфорат в емблема на пропагандата и претенцията за велика мощ на Путин. 

" България от дълго време е фронт за Путиновата агитация и изнудвачески метод. Спирането на газовите доставки е единствено най-скорошният образец за дългогодишна политика за послушание и взаимозависимост на българската стопанска система и българското общество, не без съдействието на български политици от целия набор и дипломатически представители, разпердушинили всички понятия за дипломация и наричащи българските жители “евроатлантически подлоги ”, пишат основателите на похода. Те молят държавното управление да даде военна помощ на Украйна като знак, че " България е смела, самостоятелна и неподвластна на шантажи страна ". 

" Фашизмът през днешния ден е в Русия на Путин. Пътят към мир е един - агресорът да изтегли войските си от територията на Украйна и да приключи нападенията по земя и въздух. Справедливостта изисква отговорните за закононарушенията против украинците да поемат отговорността си. Наша отговорност като жители е да пазиме цивилизационния избор на България като свободна страна, която сама дефинира пътя си ", приключва възванието им. 

 

Напрежение

Сблъсък сред жители породи през днешния ден на Паметника на руската войска, заяви БНР. На паметника имаше група хора с афиш " Не предавайте Македония ". Един от тях съобщи, че сега, в който са пристигнали публични лица, хората са били избутани:  " Най-мирно застанахме, както виждате, на плаката написа " Не предавайте Македония ", тъй като това са хората, които в действителност предадоха Македония. Дойдоха формалните лица, в това число някогашни общински съветници от Българска социалистическа партия, депутати, използваха мощ против нас, до момента в който ние си стояхме най-мирно с плакати… Вие виждате няколко счупени флагове, няколко скъсани плакати, всичко това беше, откакто започнаха да ни удрят и да ни блъскат ". 

Между двете групи прелетяха и взаимни обвинявания във фашизъм. На паметника бе и съветската посланичка Елеонора Митрофанова. В словото си тя сподели, че сега тече опит за пренаписване на историята като се сменят местата на жертвите и агресорите. Изказването ѝ бе съпроводено от крясъци против нея. 

Рано сутринта една от фигурите на паметника на Съветската войска беше оцветена благодарение на дрон. Използвани са цветовете на украинското знаме - жълт и наследник. Пред паметника на 4 и 5 май имаше конфликти. Причината - опита на деятели да опаковат монумента със знамената на България и Украйна. На 4 май знамето на Украйна беше свалено от него. На 5 май жители, които се оповестиха за " неутралитет " по отношение на войната в Украйна, направиха жива верига пред паметника, с цел да го пазят от пакетиране.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР