Поевтиняване на горивата в началото на януари очакват от Газовата

...
Поевтиняване на горивата в началото на януари очакват от Газовата
Коментари Харесай

Прогноза за горивата: Очаква се поевтиняване в началото на януари

Поевтиняване на горивата при започване на януари чакат от Газовата и петролна асоциация. Причината - намаляването на цените на суровия нефт на международните пазари.

Под въпрос е дали насъбраното повишаване през годината ще бъде обезщетено.

От началото на 2021 година бензинът нарастна с над 32%, като през последните дни на декември междинната цена към този момент гони 2,50 лв..

Сред всеобщите горива най-сериозен е скокът при газта. От под 0,90 лв. за литър при започване на 2021-ва в края декември цената към този момент е 1,40 лв.. Поскъпването гони 60%. И след този скок обаче газта остава най-евтината.

Не по този начин обаче стои въпросът с метана. Въпреки че не е всеобщо гориво у нас, точно той държи върха по повишаване. Цената му се удвои - от под 1,30 лв. за кг при започване на годината през днешния ден приблизително към този момент надвишава 2,50 лв..

През 2021 година суровият нефт на международните пазари нарастна със 100%, а това повлече със себе си и цените на горивата на колонките. Сега упованията са, въпреки и с дребни стъпки, те да тръгнат надолу.

„ Съществува един тренд надолу на суровия нефт, който евентуално ще се отрази в идващите дни и на цената на горивата. Според мен поевтиняването на нашия пазар може да се случи още при започване на идната година “, предвижда Светослав Бенчев от Газовата и петролна асоциация.

Накъде ще вървят цените следващата година?

Отговорът специалистите обвързват с ковид - главният фактор, който въздейства на интернационалните пазари. Връзката е назад пропорционална.

Повече ковид - по-евтини цени на горивата. При локдауни и затваряне на стопански системи търсенето понижава и цените падат.

От Асоциацията на дребните търговци чакат през 2022 година цените да вървят нагоре. Трудно е обаче да се създадат точни прогнози.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР