СподелиЗа последните 2 години продължителността на живота на българина се

...
СподелиЗа последните 2 години продължителността на живота на българина се
Коментари Харесай

Продължителността на живота на българина се е повишила с 1.6 години

Сподели
За последните 2 години продължителността на живота на българина се е повишила с 1.6 години.

Това сочат систематизираните данни на Националния статистически институт (НСИ) за интервала 2021-2023 година Увеличението е по отношение на предходния интервал – 2020-2022 година

Средната дълготрайност на живота на българина е 73.5 години, само че въпреки всичко остава по-ниска в годините преди пандемията, когато е била 74 години.

Различната смъртност при мъжете и дамите, както и измежду популацията в градовете и селата, дефинира и другата междинна дълготрайност на живота при тези категории население.



Средната дълготрайност на живота при мъжете е 69,9 години, до момента в който при дамите е със 7,4 години по-висока – 77,3 години.
В съпоставяне с 2013 през 2023 година следим понижение на междинната дълготрайност при мъжете с 1,1 години, а при дамите с 0,7 години.
Средната дълготрайност на живота на популацията в градовете е с 3,1 години по-висока (74,4 години) в сравнение с популацията в селата (71,3 години).

Спрямо 2013 година за популацията в градовете тя е намаляла с 0,9 години, а за популацията в селата – с 1,3 години.

Очакваната дълготрайност на живота варира от 70,3 години в област Видин до 75,4 години в областите София (столица) и Кърджали.



Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, само че най-голяма е разликата сред двата пола в област Враца (8,5 години), а най-малка – в област Шумен (6,3 години).

Показателят за предстоящата дълготрайност на живота демонстрира междинната дълготрайност на идния живот на новородените при догадка за непроменяемост в интензивността на следената през дадена година повъзрастова смъртност.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР