Изборите ще продължават, докато не дадат нов тип резултат, способен

...
Изборите ще продължават, докато не дадат нов тип резултат, способен
Коментари Харесай

Изборите ще продължават, прогнозира пред SafeNews проф. Александър Маринов

Изборите ще не престават, до момента в който не дадат нов вид резултат, кадърен да създаде стабилно ръководство, сподели в особено изявление за SafeNews политологът проф. Александър Маринов. Според него това ще се случи, без значение дали ще минем през измъчена настройка. Той твърди, че може да са незабавно или малко по-късно. За проф. Маринов въпросът е кардинален: по кое време можем да чакаме устойчиво ръководство, което ще работи дейно и ще стартира да натрупа публично доверие и поддръжка.

 

 

Изборите ще не престават, предвижда пред SafeNews проф. Александър Маринов 03.06.24 20:16 Близо хиляда нови милионери в България! Как българин-рекордьор по доходи проработи 70 милиона за година? (ГРАФИКА) 03.06.24 19:53 Гей ли е Асен Василев? – Кирил Петков с огромно разобличаване! (ВИДЕО) 03.06.24 19:23 Брутално разобличаване от Сърбия!: Вучич е платил 500 хиляди $, с цел да „ си купи “ гласуването на резолюцията за Сребреница 03.06.24 19:01 ИЗВЪНРЕДНО!: Американски сенатор гръмна Световна вест: Току-що приказвах с Русия – Байдън ни вкарва в Третата международна война! 03.06.24 18:36

SN: Проф. Маринов, по какъв начин оценявате акцията преди изборите? И дали тя не е ориентирана повече към разчистването на междупартийни сметки, в сравнение с към гласоподавателите?

 

Дълго време смятах, че е мъчно освен това да ни изненада, само че ни изненадва. Не е нещо ново това, което следим преди изборите. Вашата констатация, съгласно мен, е вярна. Т.е. съвсем няма другарство с гласоподавателите, като изключим някои най-тесни групи от тях. Що се отнася до разчистването на междупартийните и междулидерските сметки, може би е по-точно да кажем, че българските политици са решили, че това е методът да вършат акция. Изглежда към този момент нито могат, нито желаят да търсят другарство с обществото, последователите, колебаещите се. Решили са, че единственият метод е да приказват: какъв брой другите са неприятни и какъв брой ние сме положителни, несъмнено, на фона на другите. Тук има нюанси. Например ГЕРБ се пробват да се върнат към своите мощни времена. Виждате метода им с цялостните зали и най-твърди последователи, специфичната роля на Бойко Борисов като основен подстрекател и водач на ГЕРБ.

 

SN: С посетители от ЕНП?

 

Да. Това беше черешката на тортата. Дълбоко се колебая, че това ще изиграе позитивна роля, само че по този начин са решили. Може би тук търсенето на помощ е реципрочно. Дори назад, тъй като се знае, че сега ЕНП и в частност Урсула фон дер Лайен са в доста мъчно състояние. Те имат потребност от всеки глас и го търсят отвред, откъдето могат. ГЕРБ разчитат на остарялата популярност и принадлежности: отново Борисов е напред и даже стартират странната, в случай че не и неуместната теза, че той ще бъде министър-председател още веднъж.

ПП-ДБ типично демонстрират, че нищо друго не могат и не желаят да вършат, с изключение на да обрисуват съперника в най-черни краски. Те също се пробват да се върнат обратно. Да се потопят повторно в същата река, което също е доста неуместно. Никога няма да бъдат това, което бяха преди петнайсет години. ПП-ДБ не могат да се върнат назад в 2020 и 2021 година и да считат, че отношението към техните съперници и рефлективно към личностите на Борисов и Пеевски  е безусловно същото. Отношението не се е трансформирало от позиция на това, че болшинството от хората не одобряват нито Пеевски, нито Борисов. Но няма по какъв начин, изключително през всичко направено през месеците на сглобката  да работят по същия метод. Каквито и ще карикатури, мемета и филмчета да вършат преди изборите, това от ден на ден акцентира тяхната уязвимост, беззащитност, обърканост.

 

Всяка партия се е затворила в тесните граници на своите последователи  и си приказва с тях

 

На какво се дължи това, не мога да кажа. Може би тактиката е да се минимизират загубите и да хванем „ питомното “. Никой към този момент няма желание да гони „ дивото “. А на фона на българския гласоподавател съвсем две-трети от хората са „ дивото “. Т.е. хората, които не могат да се стимулират с първосигнални послания. Не могат да одобряват по-героичните от вида на Борисов или по-черни от вида на ПП-ДБ.

 

Твърдите електорати към този момент са се вкаменили

 

Но те съставляват към една четвърт най-много от хората, имащи право на глас в България. Оттук е и казусът. Тази акция освен няма да е задоволително ефикасна за печеленето на гласове. Даже противоположното, унищожава последните останки от легитимност на българските институции. Институциите у нас, по този начин са се случили нещата, са мощно подвластни от партиите и от тяхното положение.  Колкото по-ниско доверие имат партиите, колкото повече отмъщават хората, толкоз по-лошо ще работят институциите. Това е по-скоро нездравословна акция. Независимо, че някои хора мислят, че вършат доста мощни и умни ходове преди изборите.

 

SN: Проф. Маринов, бяха пуснати шест записи на диалози в „ Продължаваме промяната “. И макар скандалния им и мощно злепоставящ темперамент, споменът за тях затихва. Защо у нас всяко знамение в политиката е за три дни?  

 

Защото няма последствия. Освен медийни. Нека напомним. Вие дадохте образец с тези записи преди изборите, където не чуваме нищо ново. Това го чуваме в детайли и добре обосновано в дългия запис в тяхното среднощно съвещание през лятото на 2023 година Обаче преди този момент имаше други записи.

 

Спомнете си единствено какъв брой записи имаше на Борисов

 

Където ставаше дума за доста скандални неща. Не тъкмо от този вид, само че скандални. Логично е, че тези записи, които явно не са правени по планувания в закона ред, сами по себе си нямат цената на доказателство от позиция на следствието. Но те при всяко състояние би трябвало да провокират вниманието. Или както е съвременно да се споделя: самосезирането на способените органи. Тези органи се самосезират и работят или бездействат не в осъществяване на закона на техните обществени отговорности. Правят го заради други условия, които са ни добре известни. Така едни, да ги назовем условно, следствия се точат. Замразени са. След това се засилват. След това ненадейно доста бързо се завършват. Оказва се, че няма нищо неправилно. Както се споделя: няма данни за закононарушение.

 

Каквото и да кажат политиците, даже и да се одобри за истина, към този момент няма такава стойност

 

Защото няма последствия. От една страна въпреки всичко има последствия, само че не са толкоз забележими и директни. Те са морални или морално-политически. С тях политиците у нас отхвърлят да се преценяват към момента. Не толкоз, че отношението към този или оня политик ще бъде неприятно. Връщам се на това, което споделих. Продължава да се задълбочава делегитимирането на политическата система. Това е наказването на гласоподавателите на изборите. Макар, че не е тъкмо това наказване, което някои желаят да видят. То обаче има доста тежки последствия. В сложна конюнктура, когато би трябвало да се взимат сложни решения, ти ще управляваш с гласовете на 10% от гласоподавателите. Това е несериозно. Можеш да имаш някакво болшинство, съединено в Парламента, само че няма да имаш поддръжката на обществото. Както и нужното съучастничество за провеждането на сложни управнически решения.

 

Да приключим със записите – това е безчет пъти претоплена гозба

 

Според мен на доста огромна част от българите тя изобщо не им прави усещане. Защото дотам са си развалили мнението за българските политици, че каквото и да видят или чуят за тях, не им прави усещане. Пример: когато смятате един човек за пачавра, за безличие каквото и да направи, не ви впечатлява.  Защото това няма да промени мнението ви за него. Записи, които се разгласяват, без значение, че отразяват действителни думи и действия, не се разгласяват с цел да допринесат нещо. Да се решат проблемите. А по-скоро с цел да се нанесе удар на някакви съперници. Действат скрити стопански, политически ползи. Това не анулира въпроса за наличието на записите. Не бива да се смесват двете неща. Съдържанието съставлява интерес единствено по себе си. За процесуалната валидност на тези записи е напълно различен въпрос. Но си има законни способи да бъдат тествани и удостоверени.

 

SN:  Проф. Маринов, появиха се нови обединения на тези избори, само че те ще разместят ли политическите пластове? Имат ли късмет или най-малко някои от тях да извадят страната от политическата делегитимация?

 

В тази огромна неизясненост и при конвенционалност на резултатите има две огромни групи от партии: тези, към второ или четвърто и пето място и тези, под чертата или малко над чертата, които са в доста тесните рамки на статистическата неточност. Не можем да вършим заключения. Но хипотетично всяка от трите партии или обединения сред второ и четвърто място може да стане втора или четвърта. Така и всяка от трите партии под чертата при избрани условия, които ние не можем да предвидим, може да прескочи бариерата. Моето персонално мнение е, че най-малко две от тези към чертата могат да влязат. А може да влязат и три. Всичко зависи от това, не какъв брой хора ще излязат да гласоподават на изборите, а кои ще излязат и кои няма за излязат.

 

Въпросът е, дали имат късмет да влязат в Парламента

 

Виждаме към този момент тези нови обединения, макар че въобще не са нови. Дори и групировката на Мая Манолова и Ваня Григорова –  защото Манолова изобщо не е нова. Ваня Григорова също не е нова, тя към този момент се прояви по един метод на локалните избори. От там насетне взе линия, която ще забележим, дали ще работи. Тези малко обединения, които са релативно нови или най-малко не са били ангажирани с властта, като се изключи Има Такъв Народ, те могат да влязат в Парламента, само че нямат капацитета да реализират това, за което вие говорите. Да дадат нова легитимност, да предложат нещо напълно ново. Не тъй като са дребни. А те са дребни, тъй като не могат да привлечат  задоволително доверие.

 

Ако приказваме за нещо ново, то няма по какъв начин внезапно да придобие мощно въздействие

 

Като цяло боравим с известни величини. Дали ще приказваме за „ Солидарна България “, за „ Левицата “, за Има Такъв Народ или за „ Синя България “. В „ Синя България “ всичките до един са доста добре известни хора от дълъг интервал от българската политика. Със сигурност си имат своите последователи и своите съперници, само че това не е ново. А и те нищо ново не споделят. За да има действителна смяна, е нужна не просто нова групировка със мощно достижение, а с потенциал да задвижи същинска положителна смяна, оправдавам се за думата. Нужно е доста по-голяма степен на обновяване. Нужни са нови хрумвания, лица, нова конструкция – построена по нов метод, нов метод на връзка с обществото. Дори по-новите или по-свежи обединения, вършат същото като другите. Използват, където има неизхабен персонален сексапил и харизма, само че е същото.

 

Няма цялостни огромни, добре обосновани нови идеи- това е огромната липса

 

Новите хрумвания постоянно се носят от хора. Когато човек е кадърен да издигне, да формулира нова концепция, както има такива хора, само че те не вземат участие на този стадий в парламентарните избори, към този момент може да се види дали има по-нататъшна вероятност и да прерасне в нещо солидно и ново. Засега е към момента бълбукане по повърхността. В дълбоките пластове на българската политика в действителност има голям капацитет, сила, незадоволеност, само че към този момент не намирам задоволително мощен израз. Това е безусловно обикновено. Има да се случват още доста неща. Да речем по-нататъшното финално амортизиране, да го назовем по този начин, на тези, които играеха водеща роля през последните години. Трябва да се види, дали новите ще създадат нещо привличащо вниманието. Или ще бъдат еднодневки. И чак тогава в хода на процесите, въздействието и на външните и вътрешни условия, ще се появи нещо по-голямо. Ще се появи. Аз съм уверен в това. Въпрос на време и на условия.

SN: Проф. Маринов, какво ще забележим: държавно управление или нови избори след 9-ти юни?

 

Много се спекулира на тази тематика. Опасявам се, че още веднъж множеството разсъждения са на база сметки и покупко-продажби на политическите партии и техните водачи. Това в България е значимо. Води до най евентуални резултати, както беше със сглобката.  Теоретично можем да допуснем, че като нищо може да се получи Сглобка 2.0. Което ще е следващ неуспех,  автогол или харакири. Но по-важното е, не че ще се излъчи някакво болшинство и държавно управление. А това държавно управление, което би могло да се излъчи, дали ще е в положение да работи сполучливо, да взема решение проблемите? Не просто да стои да не падне. Да се крепи да не го смъкват. А да взема решение проблемите и по този начин да уголемява своята социална легитимност.  Трябва да сме наясно, че в случай че едно държавно управление стартира да работи сполучливо, без значение кой го е избрал, то ще стартира за получава доверие.

Каквото и държавно управление да бъде излъчено след изборите от сделка-сглобка, не може да работи добре. Генезисът, системата, механизмите са такива, че такова държавно управление не може да взема решение проблеми. Защото обслужва други ползи, има други спирачки. Такова държавно управление не може да включи хора, които са задоволително подготвени доблестно, професионално и почтено да работят за освен това, в сравнение с за тези, които са ги пробутали там. Нестабилността, неспособността да се излъчи положително, работещо ръководство, се задълбочава. Когато се наливаха основите на сглобката, когато се създаваше това противоестествено обучение, беше ясно, че протичащото се няма да укрепи българската държавност и партийно-политическата система, а ще я досъсипе. Така се и случи. Същото ще бъде и след тези избори.

 

SN: Все отново, няма ли вид да се направи нещо работещо след изборите?

 

Не виждам нито един вид, даже и предполагаем, да се сформира нещо работещо. Нито партийно държавно управление като ГЕРБ, Движение за права и свободи плюс някоя дребна групировка. Не е въпросът, че няма да бъде крепко държавно управление. Те ще се вкопчат доста крепко. Заложени са други проблеми. Първо: доста ниска социална легитимност. Второ: вътрешни несъгласия. Дори и да се съберат дружно Борисов и Пеевски ще са ортаци ден до пладне. Ще стартират сред тях разногласия, боричкания и изтегляне кой на кого ще прегризе гърлото. Възможно е, само че с още по-лош резултат да възпроизведат сглобка 2.0.  Между ГЕРБ, ПП-ДБ или елементи от тях, плюс още нещо. Абсолютно не е реалистично предлагането на Корнелия Нинова за надпартийно, експертно държавно управление на националното избавление с обща поддръжка в Парламента. Това няма по какъв начин да стане. Очевидно това е опрощение или оправдание за последващите събития, които ще се случат.

Неизбежно, до момента в който изборите не дадат нов вид резултат, кадърен да създаде стабилно ръководство, те ще не престават. Независимо дали ще минем през измъчена настройка. Може да са незабавно или малко по-късно. Защото въздействат и други условия. Въпросът е кардинален: по кое време можем да чакаме устойчиво ръководство, което ще работи дейно и ще стартира да натрупа публично доверие и поддръжка.

 

Автор: Цоня Събчева

Още вести четете в: България, Интервю, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР