Подсъдимият е получил подкуп от земеделски производителДнес в Специализирания наказателен

...
Подсъдимият е получил подкуп от земеделски производителДнес в Специализирания наказателен
Коментари Харесай

Първо обвинение на Европейската прокуратура в България

Подсъдимият е получил рушвет от аграрни производител

Днес в Специализирания углавен съд в София (България) се организира първото правосъдно съвещание по дело на Европейската прокуратура в България. Подсъдимият, основен специалист от Български държавен фонд "Земеделие " (ДФЗ), е в ареста от началото на септември 2021 година и е изправен пред съда за първото си чуване по дело за рушвет, съобщи.

Т.Д., подсъдимият, е получил рушвет от И.Г., аграрни производител и притежател на земеделска компания. И.Г. е кандидатствал за финансиране по схеми и ограничения в границите на Програмата за развиване на селските региони на Европейски Съюз 2014–2020 година, чийто ръководещ орган в България е Български държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). Съгласно процедурите на ДФЗ И.Г. е имал право както да кандидатства, по този начин и да получава дотации по гореспоменатата скица. Той е трябвало да ги получи през декември 2020 година, само че те по този начин и не са пристигнали.

Доставка на аграрни дотации

През януари 2021 година той взема решение да вземе нещата в свои ръце и през февруари 2021 година стартира да търси някой, който да му помогне да получи дотациите. Негов другар му е дал името и мобилния телефон на Т.Д., основен специалист в ДФЗ. Двамата са се срещнали и Т. Д. обяснил, че знае за какво някои заплащания закъсняват и че може да помогне на И.Г. Да получава дотациите по-бързо, в случай че му заплати 5000 лева (2558 евро).

С помощта на заплащането Т. Д. можел „ да уреди нещо измежду сътрудниците си и да им повлияе да разрешат заплащанията на дотациите. Още преди даването на подкупа, само че след първите срещи сред подсъдимия и И.Г., И.Г. е получил някои първични дотации. Въпреки това, откакто И.Г. е платил подкупа (и през инкриминирания период), той е получил общо съвсем 600 000 лева (306 790 евро) по няколко схеми и ограничения от Програмата за развиване на селските региони на Европейски Съюз 2014–2022 година посредством ДФЗ. Това обаче не бил краят на бизнес връзките сред двамата. I.G. заплати различен рушвет от 5000 лева (€2558) няколко месеца откакто е платил първия рушвет, с цел да не се правят по-нататъшни инспекции по отношение на неговите дотации и кандидатстване, или в случай че бъдат осъществени, те ще завършат позитивно за него.

Подкупи в България

Подкупът (чл. 304б от Наказателния кодекс) е закононарушение в България и се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция до 5000 лева (2558 евро). Присъдата по това дело се чака през идващите месеци.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР