Подробности по обвиненията за шпионаж в полза на Русия, предава

...
Подробности по обвиненията за шпионаж в полза на Русия, предава
Коментари Харесай

Кой е българският генерал, разследван за шпионаж в полза на Русия

Подробности по обвиняванията за шпионаж в интерес на Русия, предава Силвия Великова.Разследването е почнало по сигнал на Държавната организация „ Национална сигурност “, че от 2016 г.  до сегашния миг български военачалник от запаса е извършнал нерегламентирана разследваща активност в интерес на Русия. По неофициална информация става дума за о.з военачалник Валентин Цанков, а съветският посланик е консултант в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.
Установено е,  че Цанков е взел участие в редица задачи зад граница, заемал е и разнообразни длъжности в Министерство на защитата. В тези си качества е имал достъп до класифицирана информация, обвързвана с НАТО и Европейски Съюз. Събирал е главно класифицирана информация, отнасяща се до вътрешнополитически въпроси на Република България и я е предавал на съветския посланик. Това ставало на тайни срещи. Използвали са се портативни флаш-памети и устройства за криптиране на информацията, оповестяват от прокуратурата. 

В хода на следствието са осъществени претърсвания и изземвания на 2 адреса и лек автомобил, благосъстоятелност на българския жител. В жилищата са открити и конфискувани огромен брой електронни носители на информация, бележници, преносими компютри и хартиени носители. Предстои назначение на компютърно-техническа експертиза за инспекция на наличната информация с оглед определяне нейния генезис и подредба по реда на Закона за отбрана на класифицираната информация.

Валентин Цанков е в в ареста за 72 часа.

За акцията заяви рано тази заран основният прокурор Иван Гешев. С туит в профила си в " Туитър " той поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за нея. " Надявам се, политическите хрумвания за закриване на профилираните структури да не са в следствие точно на тези триумфи " написа Гешев.

В подтекста на тази промяна бяха и мненията в Народното събрание - на Хамид Хамид от Движение за права и свободи и на Атанас Атанасов от Демократична България.

Това е трето досъдебно произвеждане за шпионаж в интерес на Русия, а съветският дипломат- седмият, махленски за това единствено в границите на последните две години.

Съгласно открития ред основният прокурор Иван Гешев е уведомил за случая министъра на външните работи Теодора Генчовска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР