Станимир Стоилов се завърна в България след големия триумф, който

...
Станимир Стоилов се завърна в България след големия триумф, който
Коментари Харесай

Мъри за протеста срещу Сираков: Кой каквото си е надробил, сега трябва да си го сърба!

Станимир Стоилов се завърна в България след огромния успех, който реализира в Гьозтепе. Българският треньор съумя да реализира заветната цел, връщайки тима в турския футболен хайлайф. Мъри даде изявление пред " Блиц ", в което приказва и за събитията в Левски.
 Мъри е подготвен да влезе в трансферна борба с Лудогорец поради Себастиан Вия
Мъри е подготвен да влезе в трансферна борба с Лудогорец поради Себастиан Вия

Става въпрос за милиони

Г-н Стоилов, по какъв начин по този начин за четири месеца Гьозтепе от шестото място влезе в турския хайлайф? Някаква магия ли направихте...

- Отидох с концепцията не да бъда треньор още една година във второто равнище на турския футбол, а да вляза в Суперлигата. Когато видях стадиона, базите, когато видях каква конструкция е основана от управлението, както и положението на тима, към този момент се породи моят проект за деяние. План, с който да съумея и с който успяхме. Промених стила на игра, постанових по-атакуващ и по-агресивен футбол.

Каква скица на игра използвахте?

-Заварих скица 3-4-3. Промених я на 3-5-2. Знаете, че залагам на 4-3-3 - скица, която практикувах в предходните ми тимове. Не желаех обаче в Гьозтепе да върша огромни размествания на играчите като позиции в интервал, в който всеки мач за нас беше заключителен. Ние изоставахме, а трябваше да наваксваме. Големите разбърквания можеха да доведат до обърквания. Добавих двама-трима играчи към тази скица и продължихме да я развиваме.

Как се показа Елитон , който привлякохте от ФК ЦСКА 1948 през зимната пауза?

-На равнището на Първа турска лига си свърши работата. За идната година обаче би трябвало да си усъвършенства играта, с цел да е пълностоен на равнище Суперлига. И той, и ние треньорите работим интензивно това да се случи.

Почти през ден в турските медии излизат информация, че ще вземете други играчи от българското състезание.

-Не. На този стадий няма да взимам играчи българското състезание. У нас има положителни футболисти, само че те са невъзможни за бюджета на Гьозтепе. В Турция приказват единствено за прехвърляния. Това е болна тематика - и на почитатели, и на медии. Нещо изцяло разбираемо. С босовете имаме тактика да взимаме избрани играчи - млади и гладни за футбол. Да оказват помощ на Гьозтепе да реализират резултати и да се развива. Моята верую и това на " Спорт републик " е, че футболът е и бизнес.
 Протестът против Сираков няма да навреди съществено на Левски
Протестът против Сираков няма да навреди съществено на Левски

" Сините " са плащали и по-големи санкции

Готов ли е Гьозтепе за турската Суперлига?

-Не. Не сме подготвени. Имаме отличен колектив, само че тимът се потребност от надграждане.

Кога започва новото състезание?

-Около 10 август.

Работите ли към този момент по селекцията?

-О, да, несъмнено. Ври и кипи усилена работа. Надявам се да подпишем с 80% от играчите, които сме набелязали, и да стартираме подготовката в комплект. А не да идват след това футболисти. Селекция в придвижване ще ни забави и спъне. Не желая да стане по този начин да изпаднем още преди да сме стъпили в турския хайлайф. Аз не съм от хората, които извиват ръцете на босовете. Искам единствено да намерим точните хора, с цел да продължим задачата на Гьозтепе.

Как ви посрещнаха първоначално почитатели и какво е отношението им сега?

-Хората ме посрещнаха с голяма вяра. В Турция футболът е вяра. Виждах вярата в очите им, в израженията по лицата им. Лягаха и ставаха с една единствена фантазия - да върнем техния обичан тим там, където му е мястото. Отговорността, която аз и моят екип поехме, бе огромна. Отговорност и пред почитателите, и пред управлението.

Често ли ви стопират ентусиасти по улиците?

-Да, да. Хората са щастливи, а това прави и мен благополучен.

Ако би трябвало да оцени те второто равнище на турския футбол и първото равнище на българския футбол, какви оценки би хте им сложил и?

-Второто равнище на турски яфутбол е над нашия хайлайф, като изключим някои от водещите български тимове. Тук се влага доста.

Г-н Стоилов, няма по какъв начин да не ви попитам и за случилото се преди мача Левски - Черно море - почитателите, които слязоха на терена, опънаха плаката: " Сираков - вън " и застанаха пред една от вратите?

-Направи ми усещане, че митингът беше кротичък. Нямаше ексцесии, нямаше пердах, нямаше кръвопролития. Всичко бе спокойно, добродушно и цивилизовано. Феновете не демонстрираха и грам експанзия. Не провокираха полицията. Живеем в демократична страна, където няма тирания и мирните митинги не са неразрешени. А не както е в Русия и Беларус, където има безредици и ги разпръскват със мощ. И не както беше през ноември предходната година, когато помните какво се случи на митинга против БФС. Беше стряскаща панорама. Така че - това беше кротичък развой. А кой каквото си е надробил, в този момент би трябвало да го сърба...
 Рикардиньо не тренира с Левски
Рикардиньо не тренира с Левски

Получи почивка
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР