Подправките не само придават на ястията специфичен вкус и аромат,

...
Подправките не само придават на ястията специфичен вкус и аромат,
Коментари Харесай

Куркумата лекува и разкрасява

Подправките освен придават на ястията характерен усет и мирис, само че имат и доста лечебни свойства. Изсушеният корен на куркумата се употребява за подготвяне на вкусни и пикантни специалитети.

Тя пораства свободно в Индия, а я отглеждат в Камбоджа, Индонезия, Шри Ланка, Китай, Япония и на островите Таити и Мадагаскар. Източната национална медицина приписва на куркумата доста потребни двойства.

Използват я за изчистване на организма от отрови, загряване и пречистване на кръвта. Препоръчителна е за спортисти, тъй като подкрепя еластичността на мускулите.

От позиция на човешката сила, куркумата прочиства енергийните канали на тялото. Това е доста потребно за хората, които се занимават с мисловен труд или с някакъв тип изкуство.

В химичния състав на куркумата влизат фосфор, желязо, йод и калций. От витамините участват С, В, К, В2 и В3. Тя има и антибиотични свойства, които, за разлика от синтетичните, не вредят на организма.

Фитоподхранващите й субстанции имат функционалност на антиоксиданти и подмладяват организма. Куркумата оказва помощ за лекуването на доста болести, тя е безусловно безвредна и може да се използва от възрастни и от деца над две години.

Тя е потребна при възпаления, ревматоидни артрити и контузии. Подправката спомага за нормализирането на обмяната на веществата и по тази причина оказва помощ при кожни болести.

 Подправки

Маските за лице, в чийто състав има и куркума, доста усъвършенстват цвета на кожата и я почистват, като отваря порите й оптимално.

Сместа от мед и куркума може да се употребява като компрес при изкълчвания, разтягания и възпаления на ставите. Ако се добави и разтопено масло, сполучливо могат да се лекуват кожни болести, само че по-добре се посъветвайте с доктор, преди да пристъпите към независимо лекуване.

Една чаена лъжичка куркума, разтворена в чаша вода, оказва помощ против стомашни болки и диария. Трябва преди всяко ястие да изпивате по половин чаша от тази вода.

Половин чаена лъжичка куркума и равно количество сол, разтворени в чаша топла вода, имат антисептично деяние и се употребяват за промивки и стерилизация на устната празнина, възпаления на венците и отмиване на налепи в гърлото. Използва се топъл разтвор. Студеният разтвор се употребява за профилактика на вирусни болести и настинки.

При анемия се употребява четвърт чаена лъжица куркума, разтворена в мед. Това обезпечава на организма нужното количество желязо. При нужда куркумата може да се усили до половин лъжичка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР