Подписаният с България Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество създаде

...
Подписаният с България Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество създаде
Коментари Харесай

Три години Договор за приятелство с Македония

Подписаният с България Договор за другарство, добросъседство и съдействие сътвори модел за по-добър живот. Чрез това съглашение дружно взехме решение да попречим на злонамерената агитация, да се противопоставим на речта на омразата и да победим национализма. Това написа във Facebook водачът на СДСМ и някогашен министър председател на Северна Македония Зоран Заев.

Днес се навършват три години от подписването на Договора сред Северна Македония и България. Споразумението беше подписано в Скопие от тогавашния министър председател Зоран Заев и българския министър председател Бойко Борисов.

„ На този ден преди три години имахме достойнството дружно с премиера на България Бойко Борисов да отдадем респект на илинденците от Крушево и АСНОМ, на святото място пред гроба на Гоце Делчев в Скопие и да подпишем Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Показахме политическа воля за прогрес, за решение на открити въпроси и направихме историческа крачка напред. Създадохме модел, с който поставихме общото минало като основа за по-добро бъдеще и по-добър живот на нашите жители “, написа  Заев.

Той прибавя, че вероятностите на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България, а по-късно и на Договора от Преспа с Гърция са донесли на страната участието в НАТО, отварянето на процеса на договаряния за участие в Европейски Съюз, само че и съпредседателството на Берлинския развой тази година, с което за първи път страна отвън Европейски Съюз заема лидерска позиция в тази районна стратегия на Европейски Съюз за Западните Балкани.

„ Този триумф се трансформира във ентусиазъм и модел за съдействие за района и отвън него, а македонският народ и всички жители на Северна Македония утвърдиха вярата си в най-близките си съдружници по европейския и напредничав път към едно по-добро бъдеще. Чрез това съглашение дружно взехме решение да попречим на злонамерената агитация, да се противопоставим на речта на омразата и да победим национализма ", написа Заев.

Той показва, че рамката на бъдещето на Договора за другарство, добросъседство и съдействие води държавните управления на двете страни по пътя на безрезервна ангажираност за реализиране на вероятностите за развиване и прогрес на връзките сред Република Северна Македония и Република България и за добруването на техните нации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР