Подписаните до момента договори с доставчици на електроенергия, чрез които

...
Подписаните до момента договори с доставчици на електроенергия, чрез които
Коментари Харесай

В понеделник почват преводите на помощта за ток на бизнеса

Подписаните досега контракти с снабдители на електрическа енергия, посредством които крайните небитови клиенти ще получат своите обезщетения от 110 лв/МВтч,обхващат към 70% от клиентите. За тях приемането на обезщетенията може да започва още в понеделник, когато ще завърши подписването на контрактите, през които ще стават приспаданията.

Това разгласи министърът на енергетиката Андрей Живков пред публицисти в петък. По думите му компаниите, които към този момент са получили фактурите си за м. октомври, ще получат своите обезщетения дружно с ноемврийските сметки.

В помощ на бизнеса в министерството на енергетиката ще действа парещ телефон, на който всеки ще може да зададе своя въпрос по отношение на осъществяването на програмата за обезщетения - 02/92 63 256.

От помощта ще се възползват 630 хиляди компании в продължение на два месеца. Компенсациите са за общо 450 млн. лева и заплащанията към този момент бяха утвърдени от Европейската комисия.

По време на брифинга министър Живков заяви още, че новият съвет на шефовете на " Българския енергиен холдинг " към този момент е вписан в Търговския указател.

Това става след смяна на устава на сдружението, с което бордът се усилва от петима на деветима членове и бе назначен втори шеф – Иван Андреев, който ще съставлява БЕХ самичък или дружно с другия шеф, назначен от ГЕРБ Валентин Николов. Това състояние ще важи до провеждането на нов конкурс за шефове в холдинга.

Енергийният министър сподели, че преди всичко ще изиска от новия състав на борда на БЕХ стратегия за финансово стабилизиране и излекуване на държавните енергийни сдружения. Такава той се пробва да получи още от май, когато бе назначено служебното държавно управление, само че сподели, че такава не е получил.

Ще се търсят и разновидности по какъв начин БЕХ да се включи в създаването на планове за зелена сила и ВЕИ по Плана за възобновяване и резистентност. Новото управление ще би трябвало да приготви и състезания за избор на непрекъснати членове на борда – за случаите, в които сегашните са назначени без подобен конкурс, добави Живков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР