Подпалвачът на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е кандидатствал

...
Подпалвачът на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е кандидатствал
Коментари Харесай

Подпалвачът от Битоля кандидатствал за бг паспорт, отрязали го

Подпалвачът на културния център „ Иван Михайлов “ в Битоля е кандидатствал за български паспорт преди 10 години, само че не е съумял да потвърди произхода си и е отсечен. Това разкриха представители на българите в Северна Македония, написа Захари Белчев в " Телеграф ". По думите им няколко години по-късно отпътувал на гурбет в Съединени американски щати, където към този момент съумял да се снабди с американско поданство.

34-годишният Ламбе изкарал зад Океана 7 години дружно с жена си Магдалена. В Детройт се родили и двамата му синове - Майкъл и Деметриус. От профила му във Facebook е видно, че през годините се е считал за „ древен “ македонец “. Впоследствие пък има уклон към югославския комунизъм и разгласява разнообразни лозунги от предишното.

Музикалната му кариера също е променлива. Преди 17 години Алабаковски побеждава в музикалното шоу Star Search. Още с първия си шлагер „ Спаси ме “ Ламбе се изстрелва в звездния хоризонт и става всеобщ любим в Северна Македония. Докато живее в Съединени американски щати, прекъсва музикалната си кариера за 7 години. Завръща се в родината си през 2021 година с желанието да взе участие в Евровизия, само че и тук не съумява. Сега се е подготвял да нападна първа премия на фолклорния фестивал във Валандово. Специално за него известният северномакедонски композитор Миле Барбаровски прави аранжимент на песента „ Нема збогом “, тя е по текст на брат му Георги Барбаровски.

Самият Ламбе е от ресенското село Любойно. Има брат, който е работил в разследващите служби. Родителите им са познати с комунистическите си убеждения. Твърди се, че дядо му в миналото е сътрудничил на югославските партизани на Тито и е бил погубен в селото. Негови съселяни даже настояват, че Ламбе по тази причина отмъстил на българския клуб „ Иван Михайлов “, като хвърлил запалителна течност пред вратите на постройката в ранните часове на 4 юни. „ На Ламбе дядо му е погубен от българите в село Любойно с чук в главата. Оставили са го 3 дни по този начин, без да го погребат, с цел да го гледат селяните за наставление по какъв начин мравките му ядат мозъка “, пишат поданици на Битоля, които проведоха огромен митинг в негова поддръжка. Ламбе бе осъден с 8 дни арест, което възпламени в допълнение локалните, които не скриха антибългарските си настроения. В обществените мрежи бе подета акция в поддръжка на Ламбе под наслов: " И jас cyм Ламбе Алабаковски! Је ѕuіѕ Lambe Alabakovski! Сите сме Ламбе, стоп за фашизмот “ и така нататък 34-годишният артист бе разгласен за национален воин и герой срещу фашизма.

„ Свобода за Ламбе”, „ Смърт за фашизма”, „ Да живее Македония”. С тези викания и лозунги на митинг излязоха над 1000 битолчани. Те се събраха на площада пред полицейското ръководство в града. След речта на уредниците от левицата, с която се желае освобождението на Ламбе, отзоваването на българския дипломат в страната, цялостното премахване на клуба „ Иван Михайлов “ и преустановяване на диалозите с България за общ език и история. Някои от жителите, които излязоха на митинг, споделиха, че Ламбе е направил героична постъпка, както " партизаните направиха през Втората международна война ". Други оповестиха, че Алабаковски е направил нещо, което всеки македонец би трябвало да направи против българите. Хората твърдяха, че има напън върху държавното управление и то е било насила да го арестува. Хората бяха издигнали плакати с имената на партизанина Стив Наумов. Множеството носеше червени флагове и транспаранти с надписи „ Смърт на фашизма, независимост за народа “, както и остарелия пример на знамето на някогашната югорепублика, което бе с откраднатата от Гърция звезда на Вергина на червен декор. 34-годишният Алабаковски има двойно поданство - северномакедонско и американско. Защитата му в съда е поета гратис от известните локални юристи Драган Пешевски и Янаки Митровски.

Плакати с надпис: „ Во градот на Стив Наумов нема место за Ванчо Михайлов “ в Битоля не са инцидентни. Градът към момента живее в ерата на Югославия, а комунистически терористи като Наумов се славят като национални герои. Стефан Василев Наумов с прякор Стив е комунистически партизанин и национален воин на Югославия. Роден на 27 октомври 1920 година в Битоля. През 1939 година се причислява към Югославската комунистическа партия. През април 1942 година взе участие във образуването на Битолския партизански отряд „ Пелистер “. Осъден е същата година задочно от българските управляващи на гибел, а за главата му е оповестена премия от 200 000 лв.. Причината е, че се отличава с терористичен атентат против българския полицейски шеф в града. Загива в стълкновение с българската полиция при ресенското село Болно на 12 септември 1942 година В Северна Македония този човек е разгласен за воин, на негово име са кръстени учебни заведения и улици, родната му къща в Битоля е превърната в музей.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР