Подобно на спорното среднощно заседание на правната комисия в НС,

...
Подобно на спорното среднощно заседание на правната комисия в НС,
Коментари Харесай

Дебатите по Изборния кодекс отново се проведоха посред нощ на тъмно

Подобно на противоречивото среднощно съвещание на правната комисия в Народно събрание, провокирало публичното неодобрение поради връщането хартиените бюлетини, вчерашното съвещание на Народното събрание още веднъж се организира на мрачно и завърши в 3 часа през нощта, откакто депутатите дебатираха повече от 18 часа по второто четене на измененията в Изборния кодекс.

След предложение на „ Продължаваме Промяната “ за преустановяване на разискванията и инспекция на кворума преди гласуването беше открито, че в залата участват 34-ма от 240 народни представители. На свикания по-късно председателски съвет беше решено Народното събрание да продължи работа с разискване на още няколко параграфа, които да бъдат гласувани на последващо съвещание, на което има кворум.

Преди това депутатите върнаха опцията гласоподавателят да избира дали да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина, резервираха регион „ Чужбина “, само че единствено като запис в закона, и одобриха секционните комисии да броят бюлетините от машинното гласоподаване дружно с хартиените бюлетини.
Депутатите направиха десетки дефинитивни гласувания
В залата беше отхвърлена концепцията на „ Демократична България “ за преброителни центрове.

Район „ Чужбина “ се резервира, само че остава занапред да се взема решение какъв брой и от кое място ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявки за откриване на нова секция в чужбина, резервира се 15-членният състав на Централната изборна комисия, резервират се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласоподаване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната изборна комисия ще дава достъп до изходния код от машинното гласоподаване на партии и обединения, прескочили 4-процентната преграда на последните парламентарни избори, записаха дефинитивно депутатите с признатите ремонти в Изборния кодекс, заяви БНР.

Споровете „ за “ и „ срещу “ връщането на смесеното гласоподаване прераснаха в кавги, персонални нападки, овакантяване на пленарната зала от депутатите на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, апели за митинги и поръчката на Политическа партия, че в случай че хартиената бюлетина се върне, няма да предложат държавно управление на малцинството с втория мандат.

Най-остри бяха разногласията към връщането на хартиената бюлетина.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев съобщи: „ Единствената причина ние да сме срещу хартиения избор е, че той в България се провежда с чували – чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини “.

Междувременно хиляди жители излязоха на митинг против изборните промени, готвени от хартиената коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, пред постройката на Народното събрание нощес, макар студа.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР