Подобни проекти като Цанков камък, които са икономически неефективни, повече

...
Подобни проекти като Цанков камък, които са икономически неефективни, повече
Коментари Харесай

Петкова уверява, че няма да допусне проекти като Цанков камък

Подобни планове като " Цанков камък ", които са стопански неефективни, повече в никакъв случай няма да се повторят в българската енергетика. Това увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция, на която бяха показани целите на държавното управление в енергийния бранш.

Петкова увери, че язовир " Цанков камък " не е рисков и хората би трябвало да бъдат спокойни. По думите й сега НЕК прави планов ремонт, който е обвързван с коритото на р.Гашня, и различен ремонт, обвързван с геомембраната на язовира. Вторият ремонт не е планов, само че се постанова заради промени в геомембраната, изясни Петкова.

" Не е пукната чашката ", акцентира енергийният министър.

Във връзка с изказванията, че планът е непотребен, Петкова съобщи, че това дали е необходим или не, е било несъмнено от нейни сътрудници. " Това, което може да се предприеме, е да се следи, езовирът да е безвреден и хората да бъдат спокойни. " На второ място, съгласно Петкова, този язовир би трябвало по някакъв метод да връща разноските, които са осъществени за него.

Петкова добави, че през 2012 година са осъществени поредност от инспекции в НЕК. Една от тях е била обвързвана с плана " Цанков камък ". По думите й договорът за този план е подписан с австрийската компания " Алпина " през 2003 година
" Не е извършена социална поръчка, защото тук става въпрос за интернационално съглашение, по силата на което ще се осъществя този план ", сподели Петкова.

Законът за публичните поръчки прави изключение, когато става дума за подобен вид планове, само че през октомври 2005 година се подписва едно допълнение. На неговата база се правят спомагателни разноски, които са свързани с изместването на пътя Девин - Михалково.
За тези действия е контрактувана цена от 41 млн.евро. В рамките на инспекция е било открито, че при този вид дейности е налице доста съществено нарушаване на законодателството в региона на публичните поръчки, уточни още енергийният министър.

" Изключението от Закона за публични поръчки се отнася само за хидровъзела, само че не и за построяването и реабилитирането на път ", сподели Петкова.

Тя сподели, че прокуратурата е способният орган, който би трябвало и ще се произнесе във връзка с това кой какви действия е направил. Държавното обвиняване ще каже кои са виновните лица, уточни още тя.

В отчетите, които Агенцията за държавна финансова ревизия е направила, са посочени интервали, лица и дейности. Тогава, по думите на Петкова, се е открило, че към 200 млн. са били разноските, които са осъществени, без да бъдат извършени публични поръчки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР