Подобна реакция, като в заглавието, често може да чуем от

...
Подобна реакция, като в заглавието, често може да чуем от
Коментари Харесай

След две седмици ще вали, ама друг път

Подобна реакция, като в заглавието, постоянно може да чуем от другар или сътрудник, подал ръка през прозореца и взирайки се в телефона си. Капризите на времето вършат прогнозите все по-трудни. A разминаванията постоянно идват и поради посредствени мобилни приложения, основани на елементарни математически логаритми. Често това са и общоприетите прогнози, заложени в операционните системи на смарт телефоните. Те са безвъзмездни, само че са едва надеждни, изключително в планински региони, тъй като употребяват прогнози с ниска резолюция - 22 км. Моделите като цяло работят добре, само че проблем може да се окажат данните, които се събират. Според специалисти подобен съответен случай е и България. За благополучие има и по-добри, безвъзмездни или със скромна месечна такса приложения, които могат да задоволят и най-критичния взор.

Съществуват няколко съществени модела за прогнозиране на времето, които имат своите плюсове и минуси. От една страна са математическите логаритми и компютърните стратегии, които употребяват към този момент случили се или сегашни климатични феномени, с цел да предвиждат посредством симулация какво ще се случи в идващите дни. Колкото по-дълъг е интервалът, толкоз по-малка е вероятността прогнозата да се сбъдне с цялостна акуратност. Тези модели употребяват данните сега - скорост напразно, течения, облачност и други, с цел да предвиждат по какъв начин ще се развият. Тук с мощен фронт навлиза и изкуственият разсъдък - той към този момент се употребява от швейцарската компания Mеteoblue.

Проблемът е, че те разчитат на съответни данни от постоянно далечни места, с цел да плануват времето на други места. Това прави успеваемостта им относително ниска. По принцип колкото повече данни има, толкоз по-точна е прогнозата. Когато метеоролозите получават информация от системи, като да вземем за пример метеорологичните радари, те могат да плануват времето минута по минута в границите на тъкмо несъмнено място за идващите няколко часа. Гледай резолюцията Резолюцията на прогнозата също е доста значима, изключително в планински терени - колкото е по-голяма тя, толкоз е по-точна локалната прогноза, защото взима поради доста по-точно релефа и локалните климатични особености. Именно те оказват помощ за по-точни прогнози в границите на няколко часа. Може да ги видите зад комплицираните съкращения като GFS 22, ECMWF 9 km, ICON EU 7km. Има и приложения, за които да вземем за пример вашият район не е приоритет. Например създаденият от Meteoblu NEMS e с най-високата резолюция от 4 км, само че се употребява единствено за Европа, т.е. в случай че сте в Съединени американски щати, мъчно може да му се доверите.

" Най-големият проблем при моделите съгласно мен не са самите модели, където може би е достигната една точка, от която няма кой знае какъв брой да се надгражда с изключение на експедитивност, а началните условия, които се влагат, т.е. количеството действителни измервания, които са налични ", споделя пред " Капитал " климатичен специалист, поискал анонимност. И добавя: " Например за България кои станции влизат - за приземни измервания може би главните на Национален институт по метеорология и хидрология два пъти на ден, а за измервания във височина евентуално пускат метеорологични балони единствено над София. За останалите милиони кубични километри атмосфера над нас се прави 3D мрежа и моделът би трябвало да пресметна и интерполира избрани параметри в node-вете единствено на база тези малцина начални измервания, които са налични. Ако в бъдеще измислят радар/сателит, който е кадърен да дефинира индикаторите във всяка точка от атмосферата, тогава теоретично би трябвало да имаме модели с близка до 100% успеваемост ", споделя той. Ама този дъжд го нямаше в прогнозата Друг проблем е, че хората желаят да знаят какво ще е времето след седмица или две, когато възнамеряват почивка. Това обаче мъчно им се получава, защото няма такова животно като " точна дълготрайна прогноза за времето ".
Реклама
" Краткосрочните, до 3 дни, прогнози са в действителност много точни. Проблем са дълготрайните прогнози, които са доста сложни, тъй като зависят от доста параметри, които си въздействат взаимно, а също по този начин се трансформират заради климатичните промени За основа на дълготрайните прогнози се употребяват най-вече феномени, които се развиват постепенно и са по-предвидими - като съществуването на Ел Ниньо/Ла Ниня, температурата на океаните и така нататък ",.
Кои са най-хубавите
Meteobluе - това приложение няма доста потребност от показване. То е дело на Университета в Базел. Meteoblue и се наложи като едно от най-точните сполучливи услуги за прогнозиране на времето през последните години. Тя се развива в партньорство с националната океаноложка администрация на Съединени американски щати и с Националния център за климатични прогнози NOAA/NCEP. Meteoblue употребява данни от радари, балони, океански метеорологични буйове, които употребява в своите симулационни модели.

Windy и Ventusky - Чешката република е нещо като Меката на прецизните приложения за климатични прогнози. И двете са дело на чешки жители, предизвикани и от персоналния им интерес за точни прогнози - част от хората, които стоят зад тях, са почитатели на рисковите спортове. А там точната прогноза е сериозна. Две приложения, които екипът на " Капитал " отваря съвсем всекидневно. А в тях ще намерите най-различни прогнози - от температура на водата до замърсяване на въздуха и новия сняг. Имат платени версии, които разрешават ъпдейт на прогнозите на всеки час и по-прецизни упования.
Свързани публикации Световният отпор против климатичните политики стартира 3 ноември 2023, 06:00 Лято 2023 счупи международните температурни върхове 23 септември 2023, 09:20 Какви са аргументите за рисковите превалявания, предизвикали наводненията по Южното Черноморие? 12 септември 2023, 11:28 Светът не реализира високите си цели за климата. Време е за малко натурализъм 16 юли 2023, 10:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР