Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират начинът на гласуване

...
Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират начинът на гласуване
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Отпадат тъмните стаички, Общественият съвет към ЦИК остава

Подкрепяме в болшинство опцията българите да избират методът на гласоподаване - с машина или на хартия. Остават предложенията на " Демократична България " машината да пресмята сумарно данните, които да се записват на флашките, които да се предават в РИК, надлежно в " Информационно обслужване " и ЦИК. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се прави и от машина, и от хартия единствено зад заслон. Ще създадем звено в ЦИК, което да обслужва само и единствено въпросите с машинното гласоподаване. Отново по предложение на " Демократична България " ще създадем задоволително наличен и обществен кода. Смятам че постигнахме един баланс, макар че предлагането на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " да има краткотрайна комисия, която да разисква тези решения - това не е законосъобразно. Пет от партиите предлагаме това да бъде точка от утрешното Народно заседание, сподели още тя.

Разписките ще бъдат бюлетина от машинно гласоподаване. Те ще бъдат с QR код и ще бъдат от предпазена хартия, по метод, който не може да се манипулира или разпечатва от някъде. Освен това ще бъдат с щемпел с СИК. Бюлетините ще се преброяват дружно с бюлетините от хартиено гласоподаване и ще влязат в един протокол. Сумираните данни, които ще се записват на техническото устройство ще съпровождат бюлетините, протокола в РИК и СИК, с цел да има надзор. Надграждаме контрола и доверието в изборния развой. Ако има оборване, да има по едно и също време с това два носителя - данните от машинното гласоподаване и опциите за правосъден надзор на всички открити хартиени бюлетини и тези от машинното и хартиеното гласоподаване, изясни ръководителят на ПГ на ГЕРБ.

Общественият съвет към ЦИК ще остане, увери Атанасова.

Снимка: Булфото
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР