Подкрепления на НАТО от 700 войници вече са се придвижили

...
Подкрепления на НАТО от 700 войници вече са се придвижили
Коментари Харесай

Столтенберг: 700 войници на НАТО вече са се придвижили в Косово

Подкрепления на НАТО от 700 бойци към този момент са се придвижили в самопровъзгласилото се Косово, само че това не значи отвод от мирното споразумяване на спора в района. Това сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при идването си в Осло за неофициална среща на ръководителите на външните ведомства на страните членки на организацията. Изказването му бе излъчено от пресслужбата на алианса.

" 700 бойци на НАТО към този момент са се преместили в Косово, с цел да поддържат нашите сили. Това обаче не значи отвод от спокойно споразумяване, НАТО изцяло поддържа договарянията сред Белград и Прищина под егидата на Европейски Съюз ", добави Столтенберг.

По-рано на конференция в Осло във вторник Столтенберг сподели, че НАТО освен ще изпрати 700 бойци от своя действен запас в Косово, само че и ще увеличи равнището на подготвеност на различен батальон, с цел да може да бъде изпратен там, в случай че е належащо.

„ Ние ще предприемем всички ограничения, с цел да подсигуряваме, че силите на НАТО в Косово разполагат с цялата мощ и качества, с цел да изпълнят своя мандат ", сподели той, като удостовери, че 30 военни контингента на НАТО са били ранени по време на конфликтите.

Ситуацията в сръбските общини в Северно Косово и Метохия ескалира на 26 май, когато специфичните елементи на косовската полиция окупираха административни здания в общините Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Силите за сигурност се пробваха да обезпечат встъпването в служба на ръководителите на общините, спечелили изборите, които бяха бойкотирани от сръбското население. На 29 май силите на НАТО за Косово (KFOR) отделиха административните здания, което сложи началото на митинги на локалните поданици, които по-късно прераснаха в конфликти.

Според Вучич 52 сърби са се обърнали за помощ към болничното заведение в Косовска Митровица, като трима от тях са тежко ранени. От задачата на НАТО оповестиха за над 40 ранени бойци - членове на италианския и унгарския контингент КФОР. Сръбският министър на защитата Милош Вучевич акцентира в понеделник, че армията на страната е приведена в нараснала бойна подготвеност заради обстановката в Косово и Метохия, а нейните елементи са ситуирани по административната линия с самостоятелната сръбска провинция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР