Подходяща хашимото диета. Тиреоидит на Хашимото, наричан също болест на

...
Подходяща хашимото диета. Тиреоидит на Хашимото, наричан също болест на
Коментари Харесай

Подходяща хашимото диета – храни, добавки и съвети

Подходяща хашимото диета. Тиреоидит на Хашимото, именуван също болест на Хашимото или просто Хашимото, е едно от най-честите болести на щитовидната жлеза в света. Дори когато се лекуват с медикаменти, признаците могат доста да повлияят на качеството на живот.

Изследванията демонстрират, че измененията в диетата и метода на живот, в допълнение към общоприетите медикаменти, могат фрапантно да подобрят признаците. Всеки човек с тиреоидит на Хашимото реагира друго на лекуването, заради което индивидуализираният метод за това положение е толкоз значим. Тази публикация изяснява измененията в диетата и метода на живот, които най-вероятно ще бъдат от изгода за тези с тиреоидит на Хашимото.

Хашимото е автоимунно положение, което последователно унищожава тъканта на щитовидната жлеза посредством лимфоцити, които са белите кръвни кафези, част от вашата имунна система. Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза с форма на пеперуда, която се намира в основата на врата и гушата. Тя отделя хормони, които засягат съвсем всяка органна система, в това число сърцето, белите дробове, скелета и храносмилателната и централната нервна система. Освен това управлява метаболизма и растежа.

Основните хормони, секретирани от щитовидната жлеза, са тироксин (Т4), трийодтиронин (Т3) и пептиден хормон (калцитонин). В последна сметка увреждането на тази жлеза води до незадоволително произвеждане на хормони на щитовидната жлеза.

Как диетата и методът на живот въздействат на Хашимото

Диетата и методът на живот играят жизненоважна роля в управлението на Хашимото. Много хора откриват, че техните признаци не престават даже с приема на медикаменти. Освен това на доста хора, които демонстрират признаци, не се дават медикаменти, в случай че нямат изменени равнища на хормоните. Нещо повече, проучванията демонстрират, че възпалението може да е водещ фактор зад необятния диапазон от признаци на Хашимото. Възпалението постоянно е обвързвано с диетата.

Промените в диетата и метода на живот също са основни за понижаване на риска от други болести, защото хората с тиреоидит на Хашимото имат по-висок риск от развиване на автоимунни болести , висок холестерол , затлъстяване и диабет .

Изследванията демонстрират, че премахването на избрани храни, приемането на добавки и измененията в метода на живот могат доста да подобрят признаците и качеството на живот. Плюс това, тези промени могат да оказват помощ за понижаване на възпалението, закъснение или попречване на увреждане на щитовидната жлеза, породено от нараснали тироидни антитела, и ръководство на телесното тегло, кръвната захар и равнищата на холестерола.

Базирани на доказателства диетични препоръки

Ето някои основани на доказателства диетични препоръки за лекуване на тиреоидит на Хашимото.

Диети без глутен и зърнени храни

Много изследвания демонстрират, че хората с Хашимото са по-склонни да имат цьолиакия (целиакия или глутеновата ентеропатия) по отношение на другите хора. Поради това специалистите предлагат всеки, диагностициран с Хашимото, да бъде проучен за целиакия. Нещо повече, някои доказателства сочат, че диетите без глутен и зърнени храни могат да бъдат от изгода за хората с тиреоидит на Хашимото.

В 6-месечно изследване при 34 дами с тиреоидит на Хашимото, безглутеновата диета понижава равнищата на антителата на щитовидната жлеза, като в същото време усъвършенства функционалността на щитовидната жлеза и равнищата на витамин D спрямо контролна група.

Много други изследвания означават, че хората с тиреоидит на Хашимото – или автоимунни болести като цяло – евентуално ще се възползват от диета без глутен, даже в случай че нямат цьолиакия. Когато следвате диета без глутен, избягвате всички артикули направени от пшеница, ечемик и ръж. Например, множеството тестени произведения, самун и соеви сосове съдържат глутен – макар че съществуват други възможности без глутен.

Беззърнената диета е по-рестриктивна от безглутеновата, защото не разрешава всички зърнени храни. Въпреки че тази смяна в диетата може също да предложи изгоди, проучванията в поддръжка на това са лимитирани.

Диетата по автоимунен протокол

Автоимунният протокол (АИП) е диета предопределена за хора с автоимунни болести. Той отстранява евентуално нездравословните храни като зърнени храни, млечни артикули, добавена захар, кафе, бобови растения, яйца, алкохол, ядки, семена, рафинирани захари, масла и хранителни добавки.

В 10-седмично изследване при 16 дами с тиреоидит на Хашимото АИП диетата довела до обилни усъвършенствания в резултатите на качеството на живот. Както и на доста намалени равнища на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP).

Въпреки че тези резултати са обещаващи, са нужни по-големи изследвания с по-голяма дълготрайност. Имайте поради, че АИП диетата е диета с поетапно елиминиране ( елиминационна диета ) и би трябвало да бъде предписана и следена от умел медицински експерт.

Помислете за отбягване на млечните артикули – подобаваща хашимото диета

Лактозната нетърпимост е доста постоянно срещана измежду хората с тиреоидит на Хашимото. В изследване на 83 дами с тиреоидит на Хашимото, 75,9% са диагностицирани с нетърпимост към лактоза.

Ако подозирате нетърпимост към лактоза, изключването на млечни артикули може да подкрепи храносмилателните проблеми, както и функционалността на щитовидната жлеза и усвояването на медикаментите. Имайте поради, че тази тактика може да не работи за всички, защото някои хора с Хашимото понасят млечните артикули съвършено.

Наблегнете на противовъзпалителните храни

Възпалението може да бъде движеща мощ зад тиреоидита на Хашимото. Като такава, противовъзпалителната диета , богата на плодове и зеленчуци, може доста да усъвършенства признаците. Проучване при 218 дами с тиреоидит на Хашимото откри, че маркерите на оксидативен стрес – положение, което предизвиква хронично инфектиране – са по-ниски при тези, които ядат плодове и зеленчуци по-често.

Зеленчуци, плодове, подправки, билки и мазна риба са единствено някои образци за храни с мощни противовъзпалителни свойства.

Богати на хранителни субстанции пълноценни диети

След диета с ниско наличие на добавена захар и мощно модифицирани храни, само че богати на пълнозърнести храни, богатите на хранителни субстанции храни могат да оказват помощ за възстановяване на вашето здраве, ръководство на тежестта ви и понижаване на признаците, свързани с Хашимото.

Когато е допустимо, приготвяйте храната си вкъщи, като употребявате питателни храни. Такива са следните: зеленчуци, плодове, протеини, здравословни мазнини и богати на фибри въглехидрати. Тези храни оферират мощни антиоксидантни и противовъзпалителни изгоди.

Подходяща хашимото диета – спомагателни препоръки

Някои проучвания демонстрират, че избрани диети с ниско наличие на въглехидрати могат да оказват помощ за понижаване на телесното тегло и антителата на щитовидната жлеза при хора с тиреоидит на Хашимото.

Тези характерни диети обезпечават 12-15% от дневните калории от въглехидрати и лимитират гоитрогенните храни. Гойтрогените са субстанции, открити в кръстоцветни зеленчуци и соеви артикули, които могат да повлияят на производството на хормони на щитовидната жлеза.

И въпреки всичко, кръстоцветните зеленчуци са доста питателни и готвенето им понижава тяхната гойтрогенна интензивност. Следователно е малко евентуално те да пречат на функционалността на щитовидната жлеза. Освен в случай че не се употребяват в извънредно огромни количества. Някои доказателства сочат, че соята вреди и на функционалността на щитовидната жлеза, тъй че доста хора с Хашимото избират да заобикалят соевите артикули.

Полезни добавки при Хашимото – подобаваща хашимото диета

Няколко добавки могат да оказват помощ за понижаване на възпалението и тиреоидните антитела при хора с тиреоидит на Хашимото. Плюс това, хората с това положение са по-склонни да имат недостиг на избрани хранителни субстанции, тъй че може да се наложи сходен банкет. Полезните добавки включват:

  • Селен. Проучванията демонстрират, че приемането на 200 mcg селен дневно може да помогне за понижаване на антитиреоидните пероксидазни (TPO) антитела и да усъвършенства благосъстоянието при хора с тиреоидит на Хашимото.
  • Цинк. Цинкът е от значително значение за функционалността на щитовидната жлеза. Изследванията демонстрират, че когато се употребява независимо или дружно със селен, приемането на 30 mg цинк дневно може да усъвършенства функционалността на щитовидната жлеза при хора с хипотиреоидизъм.
  • Куркумин. Изследвания върху животни и хора демонстрират, че това мощно противовъзпалително и антиоксидантно съединяване може да отбрани щитовидната жлеза. Освен това може да помогне за лекуването на автоимунни болести като цяло.
  • Витамин D. Доказано е, че хората с тиреоидит на Хашимото имат доста по-ниски равнища на този витамин от другите хора. Нещо повече, изследванията свързват ниските равнища на витамин D с тежестта на тиреоидита на Хашимото.
  • Витамини B комплекс. Хората с тиреоидит на Хашимото също са склонни да имат ниско наличие на витамин В12. Приемането на първокачествен витамин В комплекс покачва равнищата на В12 и други значими витамини от група В.
  • Магнезий. Ниските равнища на този минерал са свързани с нараснал риск от тиреоидит на Хашимото и по-високи тиреоидни антитела. Освен това коригирането на магнезиевия недостиг може да усъвършенства признаците при хора с тиреоидно заболяване.
  • Желязо. Хората с тиреоидит на Хашимото са по-склонни да развият анемия. Може да са нужни добавки с желязо за поправяне на недостиг.
  • Други добавки като рибено масло , алфа-липоева киселина и N-ацетил цистеин също могат да оказват помощ на хора с тиреоидит на Хашимото.

Имайте поради, че допълнението с високи дози йод при липса на йоден недостиг може да докара до неподходящи резултати при тези с Хашимото. Не приемайте високи дози йодни добавки, в случай че здравен експерт не ви е предложил да го извършите.

Какви храни да одобряваме при хашимото – подобаваща хашимото диета

Ако имате тиреоидит на Хашимото, диета, богата на хранителни субстанции, може да помогне за понижаване на тежестта на признаците и възстановяване на цялостното ви здраве. Съсредоточете се върху следните храни:

  • Плодове: горски плодове, круши, ябълки, праскови, цитрусови плодове, ананас, банани и други
  • Зеленчуци без скорбяла: тиквички, артишок, домати, аспержи, моркови, чушки, броколи, рукола, гъби и други
  • Зеленчуци, съдържащи скорбяла: сладки картофи, картофи, грах, жълъд и тиква и други
  • Здравословни мазнини: авокадо, масло от авокадо, кокосово масло, зехтин, неподсладени кокосови стърготини, пълномаслено кисело мляко, кокосово мляко и други
  • Животински протеин: сьомга, яйца, тресчица, пуешко, скариди, пиле и други
  • Безглутенови зърна: кафяв ориз, валцувани овесени ядки, киноа, макаронени произведения от кафяв ориз и други
  • Семена, ядки и ядкови масла: кашу, бадеми, макадамия, слънчогледови семки, тиквени семки, натурално фъстъчено масло, бадемово масло и други
  • Боб и леща: нахут, черен фасул, леща и други
  • Заместители на млечни и немлечни артикули: кокосово мляко, бадемово мляко, мляко от кашу, пълномаслено неподсладено кисело мляко, козе сирене и други
  • Подправки и билки: куркума, босилек, розмарин, червен пипер, шафран, черен пипер, салса, тахан, мед, лимонен сок, ябълков оцет и други
  • Напитки: вода, неподсладен чай, газирана вода и други

Имайте поради, че някои хора с тиреоидит на Хашимото заобикалят някои от храните, упоменати нагоре, като зърнени храни и млечни артикули. Важно е да експериментирате с диетата си, с цел да разберете кои храни работят най-добре за вас.

Какви храни да заобикаляме при хашимото – подобаваща хашимото диета

Елиминирането или ограничението на следните храни може да помогне за понижаване на признаците при Хашимото и да усъвършенства цялостното ви здраве:

  • Добавени захари и сладкиши: газирани питиета, енергийни питиета, торти, сладолед, сладкиши, бисквити, бонбони, сладки зърнени храни, захар и други
  • Бързо хранене и пържени храни: пържени картофи, хот-дог, пържено пиле и други
  • Рафинирани зърнени храни: бяла паста, бял самун, тортили от бяло брашно, гевреци и други
  • Силно модифицирани храни и меса: замразени вечери, маргарин, вечери с микровълнова печка, бекон, салами и други
  • Съдържащи глутен зърна и храни: пшеница, ечемик, ръж, крекери, самун и други

Работата с диетолог, който е експерт по автоимунни болести като тиреоидит на Хашимото, може да ви помогне да стесните евентуално проблематичните храни. Така може да създадете модел на хранене, който ще ви помогне да се чувствате най-добре.

Други промени в метода на живот, които да опитате

Получаването на доста сън и намаляването на напрежението са извънредно значими за тези с тиреоидит на Хашимото. Важно е също да оставите тялото си да си почине, когато се чувствате изтощени. Освен това, най-добре е да приемате медикаменти за щитовидната жлеза на празен корем най-малко 30-60 минути преди закуска или най-малко 3-4 часа след вечеря за оптимално асимилиране.

Дори кафето и питателните добавки пречат на усвояването на медикаментите за щитовидната жлеза. Ето за какво е най-добре да не консумирате нищо с изключение на вода най-малко 30 минути след приема на лекарството. Медицински експерт може да отговори на всички въпроси по отношение на това по какъв начин да се обезпечи оптимално асимилиране.

Имайте поради, че когато за първи път започнете да приемате медикаменти, може да отнеме няколко седмици или повече, с цел да започнете да се чувствате по-добре. Ако признаците ви не се усъвършенстват, говорете със здравен експерт за други благоприятни условия.

Тъй като признаците на Хашимото могат доста да повлияят на качеството ви на живот и психологичното ви здраве, не забравяйте да намерите здравен екип, на който имате доверие. Това може да отнеме известно време, само че е от значително значение за приемане на вярното лекуване.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР