„Подходът, който ГЕРБ наложиха по отношение на Плана за възстановяване,

...
„Подходът, който ГЕРБ наложиха по отношение на Плана за възстановяване,
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Витанов: ГЕРБ подходиха безотговорно към внасянето на Плана за възстановяване


„ Подходът, който ГЕРБ постановиха във връзка с Плана за възобновяване, съгласно мен е безконтролен. Имаме показателен период до 30-и април. Ясно е, че колкото повече го забавим, толкоз по-късно ще можем да получим предплатено тези 13% от средствата за България, които могат непосредствено да постъпят в по този начин нуждаещата се българска стопанска система. Не мисля, че последващо държавно управление може да влезе в този период “, това съобщи ръководителят на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов в предаването „ Брюксел 1 “по „ Bulgaria On Air “.

Според него към момента има неизяснени въпроси, както и запаси във връзка с общественото включване и зелените цели в българския проект. „ Невнасянето може би служи като опрощение за недотам добре свършената работа. А може да бъде и опит за извиване на ръце - да се сформира последващо държавно управление, което в най-спешен порядък да внесе този проект, защото няма време за изработването на нов “, счита евродепутатът.

Дигитализацията, зелените политики и възобновяване от ковидкризата са задачите, заложени в националните проекти за възобновяване и резистентност. Очаква се България да получи 12,2 милиарда лв. безплатни средства, както и опция за прилагане на 4 милиарда евро заеми.

„ Ефектът за българската стопанска система би трябвало да бъде значителен. В България обаче, за разлика от Румъния, не стана ясно каква би била добавената стойност при реализирането на проекта. Какво би било нарастването на Брутният вътрешен продукт на годишна база. Румънците, да вземем за пример, споделят – този проект ще докара до 200 000 нови работни места, ние това не го знаем “, сподели още Витанов.

Той регистрира като главен проблем на проекта включването на значително планове, които не са намерили финансиране по общоприетите оперативни стратегии. „ След втората промяна се добави Софийското метро, тъй като няма опция да бъде финансирано по идващите оперативни стратегии - това е прекомерно огромен план, съсредоточен в столицата на града. Няма неприятно да разтеглим метрото, само че това не би трябвало да е за сметка на териториалното систематизиране на тези средства “.

„ В същото време доста неща липсват. Нямаме явен проект по какъв метод да понижим въглеродните излъчвания в областта на превоза. Няма нито една мярка, която да предизвиква публичния превоз в подтекста на Зелената договорка. От друга страна туризмът е най-силно засегнатият бранш от пандемията. В България той дава 10% от Брутният вътрешен продукт. Уви, в нашият проект няма нито една дума за туризма “, съобщи Витанов.

„ В България имаме проблем с въглищните централи, макар че доста политически партии си заравят главите в пясъка и не желаят да приказват по тази тематика. Огромните средства по проекта, можеше да решат този проблем в една средносрочна и дълготрайна вероятност, само че не го вършат. 46% от електрическата енергия в страната се създават там и към момента вършат българската индустрия конкурентноспособна. Ние за жалост и до момента не знаем какво ще се случи с централите. Маришкият басейн има цялата прилежаща инфраструктура за основаване на нови високотехнологични производства, само че би трябвало да се даде ясна вероятност какво ще се прави с централите и в какъв интервал от време “.

Евродепутатът твърди, че добър или неприятен, Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да бъде импортиран оптимално бързо, с цел да не губим време: „ Впоследствие всяко последващо държавно управление ще има опция за нанасяне на избрани корекции в границите на разговора с Европейската комисия “.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР