Поддържането на ниски серумни нива на холестерола е особено важно

...
Поддържането на ниски серумни нива на холестерола е особено важно
Коментари Харесай

Десет съвета за нисък холестерол

Поддържането на ниски серумни равнища на холестерола е изключително значимо за здравето - най-много на сърцето и кръвоносните съдове, тъй като високите количества от така наречен неприятен LDL холестерол са основна причина за атеросклеротични промени в съдовете.

Около 25% от холестерола организмът ни набира от храната, а останалата синтезира самичък.

- Яжте повече храни, спомагащи за увеличение равнището на положителния (HDL) холестерол, като мазнини от риба, чесън, плодове и зеленчуци, фибри (влакна), пълнозърнести храни.

- Увеличете потреблението на рибни мазнини (скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба тон), тъй като те съдържат омега 3 мастни киселини, които пък предотвратяват наслагването на плаки по артериите и защищават кръвта от съсирване.

- Пийте по 2-3 литра вода на ден, тъй като водата спомага за нарастването на фибрите в храната. Влакната подтикват производството на положителния холестерол, а също така тялото по-бързо усвоява мазнините.

- Не яжте наситени мастни киселини (животински мазнини), тъй като те форсират процеса на произвеждане на неприятен холестерол. Не е наложително да ги изключите изцяло от менюто си, само че ограничете тяхното количество и постоянно ги консумирайте с фибри и вода, за предпочитане (например сирене с пълнозърнест самун и чаша вода).

- Включете чесъна в диетата си, тъй като защищава кръвоносните съдове от неприятния (LDL) холестерол.

- Уверете се, че храната, която поглъщате е богата на антиоксиданти и нутриенти - включващи витамин С, бета каротин (витамин А), витамин Е и селен. Те се съдържат в най-голямо количество в сушените сливи и някои други сушени плодове, както и в пресните плодове и зеленчуци. Те предотвратяват утаяването на неприятния холестерол в кръвоносните съдове.

- Увеличете приема на ненаситени мазнини, тъй като диета, богата на тези съставки защищава от сърдечно-съдови болести, някои типове рак, и е причина за дълъг живот.

- Намалете използването на храни, които понижават равнището на положителния холестерол. На първо място това са маргарините и мазнините за готвене (изключение прави единствено зехтинът). Част от растителните мазнини, да вземем за пример слънчогледовото олио, в което доминират полиненаситените мазнини при нагорещяване създава мастни киселини.

- Ако сте с наднормено тегло, в случай че изгубите няколко непотребни колиграма ще помогнете за производството на добър холестерол.

- Пийте по чаша, две вино или бира на ден, тъй като те са богати на антиоксиданти и подкрепят произвеждането на добър холестерол, а за кръвоносните съдове - да не се утаява неприятен холестерол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР