Поддържането на контактите с българската общност в Аржентина и съвместните

...
Поддържането на контактите с българската общност в Аржентина и съвместните
Коментари Харесай

Йотова помага на българите в Аржентина

Поддържането на контактите с българската общественост в Аржентина и взаимните начинания с България бяха съществена тематика на диалога на „ Дондуков “ 2 сред вицепрезидента Илияна Йотова и губернатора на аржентинската провинция Чако Хорхе Капитанич.

В Аржентина живеят над 14 хиляди българи или аржентински жители, потомци на българи. По-голямата част от тях е съсредоточена в провинция Чако.

„ Най-голямото благосъстояние на провинция Чако са хората от разнообразни националности. Българската общественост е доста добре призната в аржентинското общество. Благодаря ви за грижата за представителите на българската общественост и поддръжката да пазят българските си корени “, съобщи вицепрезидентът. Тя посочи, че поддържа непрекъснат контакт с представители на българската общественост.

След като точно българи от Аржентина споделиха с вицепрезидента потребността си от аудио уроци по български език, Йотова изпрати 250 такива урока до българските общности в испаноговорящи страни. Инициативата беше осъществена с помощта на проф. Венко Кънев и Българското национално радио.

„ Стремим се да разпространяваме провинция Чако в България “, съобщи вицепрезидентът и уточни няколко начинания, извършени в София. През 2019 година бяха осъществени три културни прояви, свързани с българската общественост в Аржентина – галерия „ Обиколка на света за 270 дни “ и едноименен документален филм, който споделя за дългото пътешестване на едно българско семейство от България до Аржентина, издаването на български език на книгата „ Лекар “ на почитания лекар от български генезис Хорхе Мичофф, с увод, разказващ историята на българската емиграция в Аржентина.

Хорхе Капитанич насочи публична покана към вицепрезидента Илияна Йотова да посети в най-скоро време Аржентина, с цел да беседва онлайн с представителите на българската общественост.

На срещата беше изтъкнато положителното съдействие сред България и Аржентина, които означиха през 2021 година 90 години дипломатически връзки. Обсъдени бяха опциите за задълбочаване на двустранните връзки сред България и Аржентина в разнообразни области с необработен капацитет – обучение, просвета, технологии, просвета, търговия, вложения.

Тема на диалога на „ Дондуков “ 2 бяха и следствията от войната в Украйна в международен проект.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР