Южна Корея заяви, че нейните медицински училища ще приемат почти

...
Южна Корея заяви, че нейните медицински училища ще приемат почти
Коментари Харесай

Медицинските училища в Южна Корея ще приемат повече студенти от предвиденото

Южна Корея съобщи, че нейните медицински учебни заведения ще одобряват съвсем 1 500 спомагателни студенти през идната година. Увеличаването на местата за банкет накара стажант-лекарите в цялата страна да излязат на митинг, съобщи " Ройтерс ".

Според държавното управление приема на повече студенти е нужен поради дефицита на лекари. Южна Корея разполага с 15 000 лекари по-малко , в сравнение с е належащо на страната, споделя държавното управление.

Медиците възразяват против тази мярка, като изясняват, че нарастването ще намали качеството на образованието и този ход няма да стимулира лекарите да работят в отдалечени региони или да се специализират в по-малко известни сфери на практиката. Вместо това държавното управление би трябвало да даде приоритет на по-доброто възнаграждение и условия на труд, споделят още те.
 Южна Корея ще понижи с до 50% квотите за банкет в медицински учебни заведения за 2025 година
Южна Корея ще понижи с до 50% квотите за банкет в медицински учебни заведения за 2025 година

Премиерът Хан Дък-су е приел предлагането на редица държавни университети

По-голямата част от учащите се лекари - които са към 13 000 - протестират от края на февруари заради напрежението в здравната системаз, което докара до това лечебните заведения да не одобряват избрани пациенти и понижаване на неспешните интервенции.

Министерството на образованието разгласи, че през идната година медицинските учебни заведения ще одобряват 4610 студенти, което е по-малко от целевите 5000 на президента Юн Сук Йол.

Корейската здравна асоциация, която съставлява частно практикуващите лекари, съобщи, че ще провежда митинги в голям брой градове вечерта на 30 май, с цел да увеличи осведомеността за рисковете, подбудени от нарастването на приема.

Синдикатът на здравните и медицински служащи прикани стажант-лекари да се върнат на работа , като в същото време изиска държавното управление да обмисли всички благоприятни условия. В изказване здравните синдикати приканват правителството  " да предложи вярната опция на здравната промяна - такава, с която стажант-лекари, които ще управляват бъдещето на опазването на здравето на Южна Корея, могат да се съгласят ".
 Южна Корея плаши протестиращите лекари с лишаване на лиценза
Южна Корея плаши протестиращите лекари с лишаване на лиценза

Те имат период до края на месеца да спрат стачките и да се върнат на работа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР