Под това заглавие БиБиСи посочва проблема, за който самата медия

...
Под това заглавие БиБиСи посочва проблема, за който самата медия
Коментари Харесай

Коронавирусът – епидемия или инфодемия?

Под това заглавие БиБиСи показва казуса, за който самата медия до момента не желае да приказва: ужасяващата информация, публикувана от медиите по целия свят, е в действителност доста по-страшна и манипулативна от действителните обстоятелства. Опитите да се възпрат някои от признаците на суматоха, в действителност единствено наливат масло в огъня. Масово и по целия свят излизат публикации под заглавие „ 90% от тънките хартиени маски няма да ви предпазят от заразяване “, само че до момента са известни единствено три публикации и едната е написана от американски публицист, в която се споделя: „ Хартиените маски са изцяло непотребни, само че в случай че носите памучни ръкавици на обществени места и си миете ръцете след всяко излизане на открито, а вечер перете тези ръкавици, то вероятността да се болестите внезапно понижава. “ Онова, което хората чуват е: „ Няма смисъл да пробвате да се пазите – все едно, вие сте обречени! “
Коронавирусът – зараза или инфодемия?

Каква е действителността, обаче?

Университетът Джон Хопкинс в действително време отразява всеки случай на инфектиран човек по света, както и всички, които са оздравели.

Както е видно от картинката, която демонстрира към 9ч. сутринта на 28 февруари каква е обстановката, от повече от 83 хиляди инфектирани по света, смъртните случаи са под 3 хиляди, само че потвърдено оздравелите доближават 37 хиляди. От всички 2858 умряли, 2682 са в Хубей, откъдето потегли и самата болест. В същото време отново в Хубей, оздравелите са 26 500.

Най-разпространена е болестта в Китай, където записаните случаи са съвсем 79 хиляди, като там излекуваните не с подръчни средства, а под лекарско наблюдаване, са 36 100. На второ място е Корея с 2 хиляди случая, следват Италия с 655 инфектирани, 17 умряли и 45 излекувани, Иран с 270 пациенти и Япония с 214. Интересното е, че японците обичайно излизат на открито с защитни средства, което е единствено още едно доказателство за тяхната неефективност.

Защо обаче нито международните, нито локалните медии не показват цифрата на оздравелите? В български осведомителни уеб сайтове се загатва един излекуван немец. Това е. New York Times оповестява, че всички 16 инфектирани виетнамци до един са оздравели.

Никъде нито дума не се споделя за десетките хиляди, които са минали болестта сполучливо.

И още една тематика се изплъзва от фокуса на изявленията: за какво децата са пощадени?

Преди два дни в китайския град Хубей, в дома си е открито 6-годишно дете, чиито дядо е умрял от болестта, само че детето се оказва крепко – то няма нито температура, нито хрема.

Случаят води до бурна реакция в обществените мрежи в Китай и обвинявания, че некомпетентно в ръководството на рецесии държавно управление, за свое улеснение основава суматоха, която трансформира хората в по-големи жертви, в сравнение с в действителност изискванията допускат. На въпрос към малчугана за какво не е потърсил помощ, той дал отговор: „ Дядо сподели да не шавам отсам, тъй като извън има неприятен вирус. “

Американският Inquierer акцентира, че вирусът е „ доста мек “ с децата, само че учените нямат пояснение за какво, нито каква е повода главния брой от умрелите да са мъже.

Таблица демонстрира образно какво е разпределението на смъртните случаи по възраст в Китай към 11 февруари:

Във възрастовата група от 0 до 9 години, няма нито една жертва; от 10 до 19 години е умряло едно дете, а броят на смъртните случаи внезапно се повишава с придвижване на възрастта и доближава 15 на 100 при хората над 80 години. Средната смъртност е 2,3 % единствено за Китай.

Още при започване на февруари, от Китай оповестяват за две новородени бебета, чиито майки дават позитивен резултат за вируса дни след раждането им. И двете деца остават здрави, без значение, че са били с майките си в едно помещение.

Учени от Китай през Америка до Европа акцентират, че младите и здрави хора, без съпътстващи болести, освен прекарват леко вируса, само че постоянно даже не схващат, че са били заболели, тъй като неразположението е малко и нищожно. Затова съществуват догатки, че най-малко в Китай броят на преболедувалите и оздравелите може да се окаже към 25-30 на 100 по-висок от действително регистрираните излекувани. Лекото преболедуване на здравите хора е и същинската причина за епидемиологичното разпространяване на заболяването.

В последна сметка, въпросът към този момент не в това къде ще се появят нови заболели, инфектирани с ковид, а какво е здравното им положение и на каква възраст са. Комбинацията „ възрастен и болен “ усилва неведнъж риска от съдбовен излаз.

Университетът на Единбург демонстрира световните равнища на смъртност при грипни епидемии и цитира данните на Световната здравна организация (СЗО), които демонстрират, че годишните равнища на смъртност от следващия грипен вариант са сред 250 000 и 500 000 в другите години, като окончателната диагноза е респираторни затруднения.

През 2017 година обаче смъртността внезапно се повишава и доближава до 650 хиляди случая. В същата година, единствено заболелите от грип в Съединени американски щати са 44 милиона. Обобщението, направено от единбургския университет разкрива, че средногодишното равнище на смъртност от респираторни затруднения в следствие от грипа по света водят до 389 000 хиляди случая. Около 67% от тези случаи са измежду хора на възраст над 67 години. Грипът води и до енцефалити, които дават доста по-висок % смъртност, само че като цяло случаите на такива затруднения са доста малко в световен мащаб.

Кризата с ковид се трансформира в самобитна тенис топка, която се трансферира сред политици, които приказват за вируси и медиите, които избират да цитират хората на деня, наместо всекидневно да демонстрират данните на университета Джон Хопкинс, да вземем за пример.

Само в границите на няколко часа американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Америка би трябвало да се готви за пандемия и че вирусът самичък ще си отиде, както е ставало и с всички предходни вируси.

Противоречивите сигнали на управляващите по целия свят основават и световното съмнение и по този начин думите на разсъдъка и образците, дадени от експерти отстъпват пред хора с микрофони и маски на лицата, които изиграват сценки на подвиг в нещо като полу-военна конюнктура. /glasove.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР