Под ръководството на Окръжна прокуратура-Видин се води разследване на престъпление,

...
Под ръководството на Окръжна прокуратура-Видин се води разследване на престъпление,
Коментари Харесай

Опитаха се да пренесат антични предмети през ГКПП „Дунав мост 2“ Видин-Калафат

Под управлението на Окръжна прокуратура-Видин се води следствие на закононарушение , осъществено на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост 2 “ Видин-Калафат - опит за преместване на антични предмети през границата на страната , оповестиха от обвиняването.
 Прокуратура
Около 1:00 часа през нощта на 23 юни в региона на граничния пункт, дошъл товарен автомобил - влекач м. „ Волво “ с непозната регистрация, пътуващ от Турция за Германия. Шофьорът, турски жител, показал постоянни документи за транспортираната стока - риба за Англия.

По време на инспекцията граничните чиновници обърнали внимание, че той, както и другият лидер, изглеждали обезпокоени. Моторното транспортно средство е било селектирано по метода „ разбор на риска ” за щателна митническа инспекция, при която в нишите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са били открити пет пакета с предмети, наподобяващи антични.
 Прокуратура
При изискванията на необходимост е почнало досъдебно произвеждане по случая с деяние по следствие - оглед на местопрестъпление и изземване на материални доказателства, носещи белези на културни полезности.

От съответно формирания протокол е видно, че измежду тях има каменна статуетка, железни отливки, фигури, предмети-апликации, диск, вид нагръдник, стъклена купа, камъни с разнообразни форми, цвят и размери и други. Предстои осъществяване на сложна археологическа оценъчна експертиза на предмета на закононарушението.

Установеният от способените органи товар е под специфичен режим на обявление, позволение и експорт. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни полезности бил осъществен без надлежно позволение по Закона за културното завещание.

Деянието е незаконно и има извънредно висока степен на социална заплаха. В Наказателния кодекс за него е планувано наказване от три до 10 години „ отнемане от независимост “ и санкция в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лв..
 Прокуратура
В качеството на обвинен по случая е притеглен турският жител - на 47 години ) Мъжът е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на прокурора от Окръжна прокуратура.

Към сегашния миг е известно, че за преместването на антиките обвиненият следвало да получи несъмнено заплащане. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР