Почти всички сортове картофи у нас са подходящи за пържене.

...
Почти всички сортове картофи у нас са подходящи за пържене.
Коментари Харесай

Сортове картофи за пържене

Почти всички сортове картофи у нас са подобаващи за пържене.

Като най-подходящ измежду тях се смята сортът Фонтане. Въпреки това този приблизително ранен до късен вид към момента е подценен от производителите у нас.

Засега се радва на лимитирано разпространяване. Плодовете му имат жълта кожица и ярко жълто до жълто месо, овално-продълговата форма със приблизително изразени вдлъбнатини на очите.

Изключително апетитен вид с високи наличия на изсъхнало вещество, Фонтане е подобаващ както за пържени картофи, по този начин и за пресния пазар. Добър е и за предпазване, и зимно-пролетна консумация.

 Сортове картофи

Универсалния вид картофи у нас е Санте. Той е най-широко публикуваният и всеобщо употребен. Има положителни вкусови качества, подобаващ е за преправка и за всевъзможни кухненски цели – от пържене до варене, печене и други

Сортът Санте е добре прочут на производителите от съвсем всички региони на страната. Плодовете му имат светложълто месо и светла кожица, приблизително едри са, овално-закръглени, леко удължени и малко сплеснати, с жълто месо. Този вид е признат за стандарт в държавното сортоизпитване за групата на средно-ранните сортове.

 Пържени картофки

Друг типично кухненски вид у нас е Алмера. Той е относително по-нов, само че към този момент добре прочут, приблизително ранен вид. Плодовете са със светла кожица и с доста добър външен тип. Този вид е подобаващ е за развъждане при изискванията на другите региони както във връзка с почвения вид, по този начин и във връзка с надморската височина. Изключително високодобивен е.

Агрия е различен вид, също постоянно употребен за пържене. Той е добре прочут у нас, най-много във всички полубалкански и балкански региони. Приет е за стандарт в държавното сортоизпитване в България, този път в групата на приблизително късните и късните сортове.

Притежава едри, овално-продълговати, гладки с жълта кожица и наситено жълто месо клубени плодове. Добре съхраняем е.

Други известни сортове у нас, подобаващи за прекосяване през процеса пържене, са Рая, Пикасо и Маркиз. Тези сортове са приблизително късни и изискват висок агрофон, за висок рандеман.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР