Почти всеки технически грамотен и интересуващ се от автомобили човек

...
Почти всеки технически грамотен и интересуващ се от автомобили човек
Коментари Харесай

Renault, Citroen и още няколко коли с шест колела, за които може би не сте чували

Почти всеки механически образован и интересуващ се от коли човек познава Mercedes-Benz G 63 AMG 6×6, както и Kahn Design Flying Huntsman - някогашен типичен Land Rover Defender и свирепия Hennessey VelociRaptor, основан на Ford F-150 Raptor. Но светът на триосните машини не се лимитира единствено до тези герои. Ето и още пет шестколесни коли, за които, може би не сте чували
Tyrrell P34 `Renault,

Формула 1 от седемдесетте е бясно каране с високи скорости, цялостно с рискове и странни дизайни. Ярък образец за това е шестколесното P34 ( " Проект 34 " ) на основния инженер на екипа Tyrrell, Дерек Гарднър.

Два чифта дребни 10-инчови (254 мм) предни колела са сложени зад висок челен спойлер за възстановяване на аеродинамиката. По подобен необикновен метод те понижават коефициента на противодействие и усилват скоростта на вършиме. Триосният болид с 3,0-литров V-образен осемцилиндров мотор Ford-Cosworth DFV през 1976 година заема трето място в шампионата. Следващата година обаче остава пети.

Заслужава да се означи, че Scuderia Ferrari, Williams и March също опитват с шест колела. Но в техния случай двете прилежащи оси не са начело, а откъм гърба.
Dodge T-Rex `Renault,

Концептуаленят пикап въз основата на Dodge Ram 3500 с двойни задни колела се появява през 1996 година, доста преди Mercedes-Benz G 63 AMG 6 × 6 и Hennessey VelociRaptor. Името му е много снобско - Technology Research Experimental (експериментално с проучвателен технологии). Това обаче не е маркетингов трик, а до известна степен истината.

Смятаме, че T-Rex превъзхожда всички аналози във връзка с маневреност, потребен товар и проходимост. Двигателят дава отговор на размера и упоритостите - 8,0-литров V10 Magnum, който развива към триста конски сили. За страдание T-Rex си остава концептуален автомобил.

De Leotard Renault 5 `Renault,

Малкият наличен хечбек Renault 5 е същински бестселър - той е продаден в многомилионни тиражи, само че това, което може би не знаете е, че той съществува и като шестколесна лимузина. Неговият създател Кристиан дьо Леотар, който напусна нашия свят през 2014 година, е експерт в този тип техника.

Той преработва Gelendvagen-и доста преди компанията да построи своя фамозен G 63 AMG 6 × 6 и даже не се поколебава да модифицира седана Mercedes-Benz 190E.

Що се отнася до Renault, Кристиан дьо Леотар го модифицира благодарение на квадратни тръби, инсталирани паралелно на страничните греди. Дължината нараства от 3.5 на 4.21 метра, а тежестта - от 800 на 980 кг. Според основателя на машината, в основата ѝ е концепцията за сигурността. Триосната кола се държи по-уверено, по-стабилно и също така може да поеме на борда до 700 кг товар.
Citroen Cruise Crosser `Renault,

Citroen C-Crosser е фейслифтов Mitsubishi Outlander XL. С други думи, артикул, който се откроява внезапно от истинската линия на " шевроните ". Но това събитие не тормози производителя: той се обръща към компанията Espera Sbarro, благосъстоятелност на създателя на едноименното швейцарско студио Франко Сбаро, с цел да трансфорат взаимно кросоувъра в грандиозна шоу кола.

Cruise Crosser отдава респект на самия Андре Ситроен, който провежда офроуд пътувания из Африка и Азия - от 28 октомври 1924 година до 26 юни 1925 година експедицията „ Croisière Noire “ („ Черно пътешестване “) продължава от Алжир през Кения до нос Добра вяра. И на 4 април 1931 година „ Жълтото пътешестване “ („ Croisère Jaune “) стартира в Бейрут на път за Пекин през пустини, ледници и планини.

Cruise Crosser може да се смята за всъдеход доста условно, въпреки и единствено поради геометричната си проходимост. Предният и междинният мост се задвижват от дизелов мотор, а задните колела се задвижват от електрически мотор. Със изключен мотор с вътрешно горене този Citroen се трансформира в пълновръстен електромобил.
TAG Function Car `Renault,

През 1978 година великият откривател Франко Сбаро показа още един необикновен автомобил с шест колела, изработен от пълноразмерното купе Cadillac Eldorado. Освен това, не става дума за персонализиран план, който съществува в едно копие - възнамерява се произвеждане на 25 коли, само че компанията съумява да направи и продаде 23.

Оригиналният Cadillac е голям, само че автомобилът Function впечатлява още повече с тежестта и размерите си - 7.2 метра дължина и тегло от три тона, както и V-образен осмак с размер 8.2 литра. В кожената и инкрустирана с дърво задница има четири фотьойла, тв приемник и два телефона. Част от оборудването е предоставено от френската компания Techniques dAvant Garde.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР