Почти сигурно е, че е имало моменти, когато сте били

...
Почти сигурно е, че е имало моменти, когато сте били
Коментари Харесай

Мениджмънт на гнева

Почти несъмнено е, че е имало моменти, когато сте били ядосани в работата. Въпросът е дали сте разрешавали на този яд да излезе нескрито. Много хора считат, че гневът няма място в работата, само че Хеша Ейбрамс, създател на „ Holding the Calm: The Secrets to Resoluting Conflict and Defusing Tension “, е на друго мнение.

„ Гневът е естествена страст. Ако не го адресирате, той се натрупва и в даден миг изригва по противен метод “, споделя тя. Според нея гневът може да ви бъде от изгода в работата, стига да знаете по какъв начин да го изразявате по верния метод.

Овладейте страстите си

На първо място би трябвало да овладеете страстите си и да решите по какъв начин да изразите гнева си. Ако имате възприятието, че сте изгубили надзор и сте толкоз ядосани, че не можете да мислите трезво и да мерите думите си, Ейбрамс поучава да си пандизите устата и да поемете надълбоко въздух. Тя назовава това „ опазване на спокойствието “.

„ Научих децата на нещо, което назовавам „ да го издържиш като динозавър. Свийте ноктите в дланта на ръката си и стиснете мощно. Това малко убождане е задоволително, с цел да подмами нервната ви система да намерения: „ Тук се случва нещо друго “. Това прекъсва гняв-ярост. Честно казано, да бъдеш отвън надзор е ужасно за другите хора, изключително когато приказваме за човек на по-високо

Помислете за отсрещния човек

Начинът, по който изразявате гнева си, постоянно се основава на това по какъв начин сте били отгледани. Например, в случай че сте израснали в семейство, в което гневът и споровете са естествени и виковете са били постоянно срещано събитие, може да сте човек, който покачва звук, когато е сърдит. Но в случай че сте израснали в безшумно, умерено домакинство, този вид изложение може да ви изплаши.

„ Някой може да каже: „ Това е извънредно. Ти нахлуваш в моето пространство. И другият човек може да отговори: „ Аз съм просто човек и показвам възприятията си “, изяснява Ейбрамс. „ Ако говорите с човек, който постоянно покачва звук, то виковете няма да го накарат да изпитва дискомфорт. Ако говорите с някой, който е безмълвен, то виковете ще го накарат да заеме отбранителна позиция и да се затвори в себе си “, прибавя тя.

Ейбрамс съпоставя гнева с повръщане. Понякога би трябвало да повърнете, само че преди този момент би трябвало да потърсите кофа за отпадък, с цел да не повърнете пред всички.

„ Имате морално и етично обвързване да видите какво повръщате “, споделя тя. „ Ако имате хора, които са плахи, засегнати или се усещат неловко от това, тогава е безконтролно просто да излеете гнева си. Изберете по какъв начин да изразите този яд. Имаме педал за газ. Не бихте карали с 90 в учебна зона и не бихте карали 20 по автомагистралата. Контролирайте държанието “, споделя тя.

Споделете възприятията си по верния метод

Гневът може да бъде стратегически инструмент, споделя Ейбрамс. „ Добротата е страховит инструмент за основаване съгласие с хората и създаване на приятни работни места, само че тя не трансформира политиката и не оказва помощ за въвеждането на нововъведения “, изяснява. Гневът обаче има подобен капацитет.

Добре е обаче в тези случаи да имате съдружници, с цел да не наподобява, че сте единственият, който е сърдит. „ Има огромна възможност да бъдете маргинализирани, в случай че сте сами, само че в случай че намерите други хора, които също изпитват гнява по дадена тематика, тогава можете да създадете съдружници “, споделя Ейбрамс. „ Така недоволството ви ще бъде признато по-сериозно “.

Ейбрамс споделя още, че е по-добре да изразите гнева си вербално, в сравнение с с дейности. „ Няма нищо неприятно в това да кажете „ Наистина съм сърдит “ или „ Това ме вбесява “, изяснява тя

„ Вие изразявате възприятията си и имате право да изразявате яд. Разбира се, всичко зависи от обстановката, с кого говорите и какъв брой сте сърдит. Но въпреки всичко би трябвало да имате надзор над себе си “, прибавя тя.

Например, може да кажете: „ Наистина съм сърдит. Тази политика е просто неверна. Това ще ще нарани доста хора. “

„ Това изказване изисква някой да ви слуша и да взаимодейства с вас “, споделя Ейбрамс. „ Отговорността на другия човек е да попита за какво или да разбере дали може да ви помогне. Може би няма да се съгласят с вас, само че това е естествен способ за изстудяване на яростта “, прибавя тя.

…………….

Стефани Воза за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР