Почти половината активни фирми в България са без нито един

...
Почти половината активни фирми в България са без нито един
Коментари Харесай

Няма нито един нает служител в половината фирми у нас

Почти половината дейни компании в България са без нито един нает чиновник и в тях работят само притежателите им . През 2016 година броят на " монопредприятията " е 169 625, или 48.7% от всички, които са имали активност. Това демонстрира новото проучване на Национален статистически институт " Демография на предприятията ". То се организира всяка година, като обгръща петгодишен интервал, с цел да даде картина за жизнеспособността на бизнеса у нас. Сегашното изследване обгръща петилетката от 2012 до 2016 година.
Данните на Национален статистически институт демонстрират, че през 2016 година в страната са работили 347 967 компании, което с 2.6% повече от миналата година. Новопоявилите се предприятия са 42 450. Най-много нови бизнеси са родени в търговията. Това е и секторът, в който най-често се записват фамилни компании, които разчитат единствено на труда на хора от семейството, без да се наемат в допълнение служащи, написа в. " Сега ".
Фирмите с личен състав от 1 до 4 души са от втората по " плътност " група в България. Те са 127 187 - малко над една трета от всички настоящи предприятия. С личен състав от 10 души или повече са едвам 7.9% от дейните компании. Точно те обаче дават самун на близо 70% от работещите българи . Статистиката демонстрира, че през 2016 година са били основани единствено 558 сдружения с над 10 или повече наети.
Наблюдението на Национален статистически институт наблюдава какво се случва с новите предприятия в проучвания петгодишен интервал. Оказва се, че в първата година от раждането си оцеляват 80%, само че по-малко от 5% оцеляват до петата си година. Това значи, че над 95% от бизнесмените не съумяват да се преборят с конкуренцията, пазарната обстановка, бюрокрацията и честата промяна на разпоредбите и или банкрутират, или непринудено приключват активността си . Според анализаторите високата " смъртност " на младите компании е устойчива наклонност в последните десетина години, а обяснението е, че процедурата за разкриване на бизнес стана по-лесна и по-евтина, само че борбата за оцеляване на пазара е сложна.
Национален статистически институт показва, че през 2015 година от всички 40 358 нови компании сполучливо са претърпели първата година 32 745 . Най-жизнеспособни са настоящите в бранша " Транспорт и депозиране ", а като размер най-витални са тези с над 10 души личен състав. В същото време от всички " родени " през 2011 година предприятия пет години по-късно дейни са единствено 4.7%. В петилетния интервал най-жилави се оказват компаниите от енергетиката, до момента в който най-вече закрити предприятия има в добивната индустрия.
Всяка десета компания е " умряла " през 2015 година демонстрират още данните на Национален статистически институт. В случая статистиката има поради тези компании, които не са правили активност повече от две години. През 2015 година такива са били 34 853 предприятия, в които са се водили на щат близо 82 000 души. Най-много са неработещите предприятия в бранша търговия - 43.4% от всички, водещи се в Търговския указател през 2015 година Най-жизнеспособни са компаниите в добивната индустрия, ВиК бранша, енергетиката. При тях " умрелите " предприятия са под 1%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР