Почти година след като българският бизнес остана за повече от

...
Почти година след като българският бизнес остана за повече от
Коментари Харесай

Резервният бекъп на държавни данни гълта пари, но още не работи

Почти година откакто българският бизнес остана за повече от две седмици без Търговски указател поради изгорели дискове, обещаното от държавното управление аварийно вместилище на данни от обществената администрация на процедура не действа. В неговото настройване са вложени 770 хиляди лева, тествано е по какъв начин работи с действителни данни, само че нито една администрация не го употребява, тъй като би трябвало адаптиране на към този момент съществуващите системи и по тази причина ще се изхарчат още 550 хиляди лева

Това сочи изследване на Mediapool до каква степен е стигнал оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев предходната есен спомагателен бекъп на базите данни в страната.

След като на 9 август 2018 година системата на Търговския указател спря поради изгорели дискове и бе възобновена чак на 27 август 2018 година, два дни по-късно държавното управление разгласи, че до 15 ноември ще проработи аварийно вместилище за отбрана и предпазване на данни на сериозни системи и регистри на държавната администрация.

Приетият тогава от Министерския съвет проект планува това Хранилище за аварийни копия на сериозните бази данни и регистри да е част от Държавния хибриден частен облак (ДХЧО), надграждан от предходната година с над 54 млн. лева със съфинансиране от еврофондовете. ДХЧО би трябвало да има два центъра за обработка на данни, център за възобновяване и контролно-технически център на електронното държавно управление. Изпълнението на плана е предоставено на компаниите " Лема Трейдинг ", " Съобщително строителство и възобновяване ", " Телелинк ", " Мобилтел " и " Контракс ", по обособени позиции, сочат данни в системата ИСУН за осъществяването на финансираните от Европейски Съюз планове.

След като предишния август държавното управление взема решение да има аварийно вместилище за бази данни, през септември Държавната организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ), която би трябвало да дава облачната услуга за администрациите, афишира социална поръчка " Изграждане и стартиране в употреба на вместилище за аварийни копия на данни от сериозни системи и регистри на електронното ръководство “. Стойността ѝ е 770 хиляди лева и е извоювана и изпълнена от компанията " Контракс ", която работи и по държавния хибриден облак, изясни пред Mediapool ръководителят на плана в ДАЕУ Николай Петров. Поръчката била оповестена по специфичен ред, тъй като се изисквало изпълнителят да има позволение за достъп до класифицирана информация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР