Почти 59% от децата са били тормозени онлайн. Нещо повече

...
Почти 59% от децата са били тормозени онлайн. Нещо повече
Коментари Харесай

Славка Бозукова: Всяко второ дете е жертва в нета. Заедно срещу кибертормоза

Почти 59% от децата са били унизени онлайн. Нещо повече - ¾ от децата споделят, че са били очевидци на кибертормоз. 12,5% от децата не споделят на никого за насилниците, които срещат в мрежата. А от тези, които споделят – 76 % го вършат с родителите си. 56% от децата настояват, че кибертормозът има действителни последствия. И за жалост - жертвите на издевателството са от 2 до 9 пъти по-склонни да мислят за самоубийство.

-->
Страшните числа заяви основният редактор на „ Стандарт ” Славка Бозукова, откривайки форума „ Заедно в битката против кибертормоза на деца ”, проведен от Черноморската академия за сигурност и програмата „ Киберзащитници ”, в партньорство със „ Стандарт ”.

Тази тематика несъмнено няма да я чуете в предизборната акция, по тази причина и тук не сме събрали власт и съпротива, а специалисти, сподели госпожа Бозукова.

Но това не прави тематиката по-малко гореща, дори пареща. Данните за засегнати деца в следствие от кибертормоз, въпреки да идват от разнообразни международни институти, си наподобяват по едно – демонстрират рискова наклонност. Проблеми, които с друга заостреност са надвиснали над целия свят и които не търпят отсрочване, акцентира тя и прикани специалистите да бъдат съидейници в идея за битка против кибертормоза на деца.

Ето какво сподели Славка Бозукова, основен редактор на медия „ Стандарт ”:

Случи се по този начин, че в последните години най-важните полемики за страната, за обществото, за бизнеса ги организираме в обстановка на остра политическа борба, на неустановеност, на неустойчивост.

Трусовете в страната надалеч не се изчерпват единствено с естествените бедствия и войната. Виждаме какъв брой земетръсна стана ситуацията към партиите още преди да е стартирала предизборната конкуренция. Трусовете не престават и в магазините, където етикетите с нови цени станаха всекидневие. Засилената тревога у всеки от нас ни демонстрира за следващ проект какъв брой сме уязвими от недостига на сигурност. И тук не става дума единствено за политическата, енергийната, продоволствената, отбранителната  или финансовата сигурност. Защото на напред във времето изпъква и един различен специфичен  недостиг - от киберсигурност,  който се показва в кибертормоз - огромният камшик за нашите деца.

Тази тематика несъмнено няма да я чуете в предизборната акция, по тази причина и тук не сме събрали власт и съпротива, а специалисти.

Но това не прави тематиката по-малко гореща, дори пареща. Данните за засегнати деца в следствие от кибертормоз, въпреки да идват от разнообразни международни институти, си наподобяват по едно – демонстрират рискова наклонност. Проблеми, които с друга заостреност са надвиснали над целия свят и които не търпят отсрочване.   

Ще ви дам единствено няколко показателни числа за България:

•       Почти 59% от децата са били унизени онлайн. Нещо повече - ¾ от децата споделят, че са били очевидци на кибертормоз.

•       12,5% от децата не споделят на никого за насилници. А от тези, които споделят – 76 % го вършат с родителите си.

•       56% от децата настояват, че кибертормозът има действителни последствия. И за жалост - жертвите на издевателството са от 2 до 9 пъти по-склонни да мислят за самоубийство.

Как страната – в лицето нейните институции, ще противодейства против детския кибертормоз. Какви са общите й дейности с учебните управляващи, с родителите, с детските психолози, с неправителствените организации, е тематиката на днешния интернационален конгрес, който организираме взаимно с „ Черноморска академия за сигурност “ и програмата „ Киберзащитници “.

Програмата за България беше учредена още през 2019 година от Владимир Бронфенбренер, който през тези, близо 4 години, реализира впечатляващи резултати, които малко по-късно ще ви показа. Тези впечатляващи резултати са плод на големите му старания както за използване на рекомендациите за деца и родители, по този начин и за образованието на учители,  а също по този начин и за подпомагането на разнообразни начинания, свързани с предварителната защита във връзка с киберсигурността.

Тук е и мястото да му благодаря, че избра медиен сътрудник точно „ Стандарт “. Медията, която  още 15 години започва акцията Милост за децата “, в резултат на която Държавната организация за протекция на детето откри парещ телефон за сигнали за принуждение против деца. 

Днес още веднъж сме съидейници в тази идея и както знаете - от 15 месеца тези рекомендации, под формата на картинки, се разгласяват във всеки брой на вестника, както и в организация „ Стандарт “, с цел да доближат до аудиторията на медията- а именно  1.7 милиона неповторими консуматори всеки месец, по данни на „ Google Аналитик “. 

От основно значение за триумфа на програмата е, че от ноември 2021 тя работи в партньорство с Агенцията по отбрана на детето в киберпространството – В Израел. Държавата, който демонстрира най-хубавите резултати в света във връзка с битката против кибертормоза, в това число и на деца. Именно рекомендациите и за децата, и за родителите, са създадени от водещи израелски специалисти и се радваме, че трима от тях одобриха с голямо предпочитание да вземат участие в днешния конгреси по-късно ще ги чуете.

За всички нас, уредниците на днешния конгрес, е чест, че вицепрезидентът Илияна Йотова одобри да бъде патрон на самодейността. Битката против учебния тормоз от дълго време е нейна идея.  Тя бе измежду първите, които посетиха виртуалната синя стая с историите на жертвите на устен или кибертормоз в учебно заведение, основана от УНИЦЕФ.  Беше хазаин и на акцията на Детския фонд на Организация на обединените нации против насилието над деца. Посети десетки учебни заведения, поставяйки в центъра на публичния спор ограниченията против издевателството на децата.

Конкретните ограничения против издевателството през днешния ден се надявам да чуем от институциите. Още повече, че в последните дни на 48-мото национално заседание се организира съвещание на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, на което стана ясно, че институциите стартират работа по нова национална стратегия за предварителна защита на насилието против деца. Заговори се за финансови наказания, за тези, които популяризират в интернет фрагменти с принуждение, за регулации и криминализиране на кибертормоза. Подробности за това ще има ли нова стратегия и какви са ограниченията, които подхващат и ГДБОП и Национална следствена служба ще научим от хората, които оглавяват направленията за „ Киберпрестъпления “ – Владимир Димитров и Светослав Василев.

Ключова роля в процеса има и ДАЗД. Нейният ръководител – доктор Теодора Иванова, неотдавна съобщи, че към този момент три години липсва Национална стратегия за протекция на детето. Тя ще ни каже на какъв стадий е и кой препятства нейното утвърждение, както и дали концепцията юни да бъде разгласен на месец за предварителна защита против детското принуждение, може да бъде осъществена.

От Ваня Кастрева, началник на РУО София  ще научим ще има ли нов акцент в образователната стратегия, обвързвана с битката против кибертормоза. Хубавото е, че измежду нас са и няколко шефове на учебни заведения, които са противоположната връзка и ще ни кажат използвани ли са терен концепциите на институциите.. Заедно с тях отзиви и рекомендации ще дадат детски психолози, както и неправителствени организации - в лицето на УНИЦЕФ, която извършва стратегия против детското принуждение още от началото на века.  

И защото тази идея – битката против детския кибертормоз, не може нито да бъде лимитирана във времето, нито политизирана - сме поканили в дебата и представители на разнообразни политически сили. да подсигуряват и поддържат битката против детския кибертормоз като националноотговорна и дълготрайна визия, само че с конкретика в обозримо бъдеще. И да покажат, че в чудовищното разделяне, в което живеем, можем да има най-малко един съединителен вектор - в името на по-доброто настояще и бъдеще на децата ни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР