Починали лица са събирали подписи на други починали за списъците

...
Починали лица са събирали подписи на други починали за списъците
Коментари Харесай

КЗЛД: Починали са събрали подписи на други починали лица

Починали лица са събирали подписи на други умряли за описите с които партии са се записали в ЦИК за предходните парламентарни избори. Това е открила инспекция на Комисията за отбрана на персоналните данни. Всяка една от партийните обединения е направила нарушаването, за която наказването е парична глоба до 20 хиляди лв..
Едно умряло лице е събрало подписите на 5 живи и на 10 умряли души.
Венцислав Караджов – ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни

„ Аз в тази ситуация смятам, че са нарушени наредбите на българския закон за отбрана на персоналните данни “, показва адв. Драгомир Симеонов – гражданско и административно право.

Проверката на Комисията за отбрана на персоналните данни на описите които партиите записват в ЦИК се прави за първи път след края на парламентарните избори през октомври предходната година. Оказва се, че всяка партия има в описите си персонални подписи на умряли.
Има случаи с 154, с 112, 108,166, което не е по никакъв начин малко спрямо 2500 подписа, които законът желае политическите партии да съберат и обработят за регистрация в ЦИК.
Венцислав Караджов – ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни

Проверката открила и фрапиращи детайлности. 

„ Едно умряло лице от този политически индивид, който е събрал 441 подписа на умряли. Оказа се че едно умряло лице е събрало подписите на 5 живи и на 10 умряли души “, споделя Караджов.

По закон всички описи се изпращат за инспекция в ГРАО.

„ ГРАО прави инспекция и връщс протокол с резултата от тази инспекция и в действителност ние разбираме дали има 2500 гласоподаватели с правилни записи, по този начин го споделяме “, споделя Росица Матева - представител и зам.-председател на ЦИК.

Ако общата численост на подписите падне под нужния най-малко от 2500 то контролиращият орган има право да в профил претендента, само че не и да вземе отношение по мъртвите души в описите.

„ Аз в тази ситуация смятам,че са нарушени наредбите на българския закон за отбрана на персоналните данни, който дефинира ред за прилагане на данни на умряли лица. Нашият закон споделя,че такива данни могат да се употребяват от админа единствено в случай че е извънредно належащо и дефинира умишлен ред за това “, показва адв. Симеонов.

Пред Комисията за отбрана на персоналните данни политическите партии твърдели,че нямат обвързване да ревизират събраните подписи, съобщи още Венцислав Караджов.

„ Това е непознаване на българското законодателство защото общият правилник който влезе в действие през 2019г. На процедура приравни партиите на админ на персонални данни. За да ги обработят добросъвестно би трябвало да се уверят,че действително лицето е пред тях и се подписва, защото законът изисква да има саморъчен автограф “, добавя Караджов.
Заради нарушаването партиите са понесли наказания.
„ 30 000 лева са глобите, които са наложени на 33 субекта, политически партии, които са взели участие на изборите. Почти на всички “, разяснява още Караджов.

Регламентът за отбрана на персоналните данни изключва от обсега си умрелите лица,посочва юрист Симеонов. Въпреки това обаче при подозрение всеки може да ревизира на уеб страницата на ЦИК дали някоя от партиите е злоупотребила с персоналните данни на някой от околните му.

„ Ако злоупотребата с персонални данни на наша майка,която е умряла или на нашия татко на нас си тормози и ни основава премеждия – какъвто и да е тип на не имуществена вреда- ние може да потърсим обезщетение като предявим иск и желаяме вредата да бъде възобновена “, споделя адв. Симеонов.

След приключването на изборите на 2 април Комисията за отбрана на персоналните данни ще извърши още веднъж инспекция. При определяне на повторни нарушавания глобите ще са по-високи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР