Победата в събота на чешкия президент популист Милош Земан срещу

...
Победата в събота на чешкия президент популист Милош Земан срещу
Коментари Харесай

Чехия преизбра Земан за президент; остават въпроси за ориентацията на страната

Победата в събота на чешкия президент популист Милош Земан против проевропейския му противник Иржи Драхош, приветствана неотложно от Москва и Пекин, може да ориентира още по-уверено към Изтока страната - членка на Европейски Съюз, и да задълбочи неяснотите към бъдещото държавно управление.

Преизбирането на 73-годишния Земан - водач с проруски, прокитайски и антимигрантски настройки, " има риск да отслаби връзките ни със Запада и вместо това да ускори връзките с Изтока ", счита политологът Йозеф Млейнек, потърсен от Франс прес.

" Не става дума единствено за директна ориентировка към Русия и Китай, само че и за по-тясно съдействие с Унгария и Полша, които също имат запаси по отношение на квотите (за систематизиране на мигрантите, стартирани от ЕС) ", прецизира той.

Преизбран за втори петгодишен мандат, Земан получи 51,36 на 100 от гласовете против 48,63 на 100 за 68-годишния учен Иржи Драхош при интензивност 66,6 %.

Страхът от мигрантите и неприемането на квотите, препоръчвани от Брюксел, изиграха решаваща роля за триумфа на Земан, който назовава притока на мигранти в Европа " проведено настъпление " и " хранителна среда за терористични набези ".

Правителствени интриги

Въпросът за бъдещата ориентировка на чешката външна политика е преплетен с интригите към съставянето на ново държавно управление, продължаващи от парламентарните избори през октомври в тази надълбоко разединена страна.

" Проруската и прокитайска ориентировка на Земан се дължи основно на обкръжението му и на хората от значими стопански групировки, които го съпровождат в Русия и Китай ", припомня Млейнек.

" Това ще се отрази върху сформирането на кабинет, тези групировки ще се стремят към въздействие в него ", разсъждава специалистът.

До момента Земан постоянно е одобрявал активността на милиардера популист Андрей Бабиш, втори по благосъстояние в страната, чието центристко придвижване " Действие на недоволните жители 2011 " (AНO) завоюва парламентарните избори през октомври, получавайки 78 от общо 200 места в долната камара.

Правителството на малцинството на Бабиш, включващо министри от АНО и самостоятелни специалисти, бе изрично отхвърлено на 16 януари от депутатите на осемте останали политически сили.

Тези партии не гледат с положително око на обвиняванията против премиера в машинация с европейските дотации - спекулация от 2007-2008 година

След формалната оставка на Бабиш, подадена в сряда, президентът, без още да е сигурен в преизбирането си, му разпореди да стартира договаряния за ново държавно управление.

" Милош Земан реализира към този момент задачата си и няма да има повече потребност от Андрей Бабиш. На мястото на последния по-скоро щях да съм внимателен, в сравнение с благополучен ", разяснява анализаторът Иржи Пехе.

" Според мен здравият съюз сред Земан и Бабиш полека-лека наближава края си ", сподели той за Агенция Франс Прес.

Земан ще упорства още по-силно да се включи в съставянето на държавно управление, в което ще желае да постави фигури, приели неговата политика, счита Млейнек.

Акробатично осъществяване

Сега Земан би желал Бабиш да се снабди с поддръжката минимум на 101 от 200-та депутати, преди да го назначи още веднъж. В събота той отпусна на някогашния министър-председател задоволително време за договаряния с другите партии.

" В превод от чешки на чешки това може би значи, че Земан няма да назначи държавно управление, до момента в който не остане удовлетворен от състава му. Затова Бабиш ще би трябвало деликатно да подбере имената ", означи в. " Днес ".

Формирането на жизнеспособно държавно управление се обрисува като същинско акробатично осъществяване за Бабиш.

Силите, които би желал да притегли, и най-много дясната Гражданска демократическа партия (чиято възможна коалиция с AНO би разполагала с болшинство от 103-ма измежду 200 депутати) не са склонни да се поддадат на ухажванията му.

Затова пък тези, които му се оферират - крайнодясното и евроскептично Движение " Свобода и директна народна власт " и Комунистическата партия на Чехия и Моравия, не са добре пристигнали, защото Бабиш не желае да сложи под въпрос участието на страната в Европейски Съюз.

Още има въпросителни към позицията на Чешката социалдемократическа партия, в чиито среди наподобява се откроява група, настроена за коалиция с АНО.

При все това АНО и социалдемократите, взети дружно, биха разполагали едвам с 93 места в долната камара, което би им наложило да търсят най-малко още един съдружник - да вземем за пример комунистите, много благосклонни към избрания отново президент.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР