По всички обективни критерии — ниво на насилие, сложност на

...
По всички обективни критерии — ниво на насилие, сложност на
Коментари Харесай

Международни експерти: Януарските събития в Казахстан бяха терористични атаки

По всички справедливи критерии — равнище на принуждение, трудност на организацията и съвестност на офанзивите, както и определените цели (държавни институции), насилствените вълнения, избухнали в целия Казахстан при започване на януари, би трябвало да се преглеждат като актове на тероризъм, обявиха интернационалните специалисти на конференция, извършена на 11 февруари в столицата на Казахстан Нур-Султан.

Събитие, проведено от Казахстанския институт за стратегически проучвания при президента на Казахстан, даде опция за продан на отзиви за световни и районни трендове в региона на тероризма и насилствения екстремизъм.

Трагичните събития в Алмати демонстрираха много неповторим вид тероризъм, съобщи Джейкъб Зен от Програмата за проучване на сигурността на Университета в Джорджтаун (SSP).

" Това не беше нормалният вид терористична офанзива, като да вземем за пример детонация в хотел ", означи Зен. " Имаше огромна група хора и може би някои от тях в началото нямаше да вземат участие в бойните дейности, само че се оказаха въвлечени в принуждение, водено от незаконни и радикални детайли. " Друга специфичност на обстановката бе, че до момента не е разпозната нито една известна терористична група зад тези събития. Важно е да се изследва вероятната роля на джихадистките групировки или казахстанските задгранични бойци във вдъхновяването или координирането на тези събития, сподели Зен.

И Джейкъб Зен, и различен участник в конференцията, Аймен Джавад ал Тамими, теоретичен помощник на Програмата за екстремизъм на Университета " Джордж Вашингтон ", подчертаха смисъла на решителните дейности на държавното управление за ограничение на насилието и попречване на разпространяването на офанзивите още на ранен стадий.

" Когато нещо е обозначено като тероризъм, това разрешава на държавното управление да предприеме незабавни ограничения за битка с това, което и видяхме в Казахстан ", сподели Зен.

Неспособността да се направи това, разрешава на обстановката да се трансформира в революция, както е станало в Сирия, това е нещо, което терористичните групи експлоатират и употребяват. Напротив, казахстанските правоохранителни органи и държавните институции бързо започнаха нужните ограничения ", добави Тамими.

Разглеждайки януарските събития в интернационален подтекст, Зен означи, че обстановката с вътрешната сигурност в Централна Азия е изненадващо постоянна. " Нивото на тероризъм в Централна Азия не подхожда на това, което виждаме в други райони по света и в Съединените щати. Хората подозираха, че един ден поради талибаните и ИДИЛ той ще се популяризира в Централна Азия, само че като цяло тероризмът не се утвърди в този район съвсем толкоз, колкото в други райони, или до степента, за която хората допускаха. Затова мисля, че си коства да се изследва по какъв начин страната, религиозните институции, гражданското общество и органите за сигурност реагираха на тези провокации ", означи Зен.

И двамата специалисти означиха, че има огромна опция за съдействие сред интернационалните и казахстански откриватели при идентифициране на аргументите за проблемите в сигурността в страните от Централна Азия и намирането на решения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР